Societat 11/09/2023

Advocats admeten que van sentir "por d'anar a la presó" amb la instrucció del cas Cursach

El judici contra els investigadors del cas Cursach continua aquest dilluns

ARA Balears
1 min
Judici Penalva-Subirán

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) continua aquesta setmana amb el judici contra els investigadors del cas Cursach: el jutge Manuel Penalva, el fiscal Miguel Ángel Subirán i els agents del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional. Aquest dilluns dematí han declarat com a testimonis dos advocats que van assistir detinguts durant la instrucció del cas Cursach, els quals han afirmat que van sentir "temor d'anar a la presó" perquè s'estaven encarcerant persones de manera "indiscriminada".

Els lletrats han insistit que tant Penalva com Subirán dirigien els interrogatoris de manera "agressiva" i que les declaracions es "dictaven". "Van invertir la càrrega de la prova i, en lloc d'investigar la policia, érem nosaltres els qui havíem de demostrar que els nostres clients eren innocents", ha afirmat una de les advocades.

La testimoni ha relatat en concret un episodi en què un dels agents acusats duia la pistola reglamentària durant una declaració. "La podia desenfundar en qualsevol moment. Això no ho havia vist a la vida", ha afegit. També ha recordat l'acarament entre dos detinguts, un d'ells el testimoni protegit 29, al qual, segons ha narrat, dos agents de policia no van deixar entrar. Després d'aconseguir que es repetís, aquest testimoni el va acusar d'oferir-li doblers perquè abandonàs Mallorca.

Sobre aquest testimoni, un altre advocat ha recordat que els investigadors donaven "total credibilitat" al que deia sense fer cap comprovació. En un altre moment, l'advocada que ha comparegut com a testimoni ha assegurat que un dels agents de Blanqueig va admetre que sentia "vergonya aliena" de com estava transcorrent la instrucció en alguns moments. En aquesta línia, ha afegit que "tenia la sensació" que els policies sí que tenien "intenció d'investigar la veritat".

stats