Societat 26/01/2022

Com va arribar l'explosió del volcà de Tonga fins a les Illes Balears?

Segons investigadors de la UIB les rissagues que provocà passaren, com a mínim, tres vegades per l'Arxipèlag

ARA Balears
1 min
Imatge de satèl·lit de l'erupció d'un volcà a Tonga.

PalmaUn grup d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha explicat els motius pels quals l'explosió del volcà de Tonga (a la Polinèsia) va provocar una petita rissaga a alguns indrets de l'Arxipèlag. Segons l'estudi, unes 16 hores després de l'explosió, els barògrafs de les Balears varen detectar unes oscil·lacions de pressió atmosfèrica molt inusuals i que, a més, generaren una petita rissaga al port de Ciutadella i també al de Portocristo. Davant aquesta situació, els investigadors del grup de recerca en Nivell de la Mar i Clima de la Universitat de les Illes Balears varen intentar modelitzar-la per tenir una visió global de l'esdeveniment.

Segons ha informat, a través d'una nota de premsa, les conseqüències de l'explosió del volcà per a l'Arxipèlag no acabaren aquí, ja que després de passar per les Balears, la pertorbació atmosfèrica continuà recorrent el món i tornà a passar sobre les Illes com a mínim dues vegades més en intervals de 36 h, que és el temps que tarda aquesta ona atmosfèrica a fer una volta completa al món.

Els investigadors han fet un vídeo on s'explica a pertorbació atmosfèrica que provocà l'explosió del volcà de Tonga i com va ser el seu procés fins a passar fins en tres ocasions per les Illes Balears.

Una vegada caracteritzada la pertorbació atmosfèrica, els investigadors del grup de recerca en Nivell de la Mar i Clima de la UIB intentaran determinar com aquesta pertorbació, que no compleix les característiques típiques de les oscil·lacions atmosfèriques que generen rissagues a les illes Balears, varen poder generar-ne.

stats