Tocar terra
Societat 19/06/2022

Els arbres i els camps del futur

Mateu Morro
3 min
L’ametler pot ser una alternativa de conreu viable a molts de llocs.

Jornada de referència de l’ametler

El problema dels fruits secs és l’escassa rendibilitat de l’ametlerar tradicional

Aquesta setmana s’ha duit a terme a Bunyola la VII Jornada de l’Ametler, organitzada pel Camp Mallorquí, amb la participació d’un nodrit grup d’agricultors i tècnics. El tema ha estat l’anàlisi del comportament de les diferents varietats d’ametler davant els diferents sistemes de maneig del sòl i de disponibilitat d’aigua, amb un èmfasi especial en l’ametlerar de regadiu. Varen ser interessants tant les intervencions com la taula rodona sobre el futur del sector. El problema dels fruits secs a les Balears no és altre que el de l’escassa rendibilitat de l’ametlerar tradicional i la manca d’incentius per invertir en la posada en marxa de plantacions modernes. El sector es resisteix a desaparèixer perquè l’ametler i el garrover a molts de llocs poden ser una alternativa de conreu viable.

Els cultius en regadiu

S’estan cercant els millors camins per mantenir els arbres i els camps del futur

En les nostres condicions el regadiu, en les seves diferents opcions, de reg a demanda o de reg deficitari, és una de les maneres d’aconseguir una producció que faci possible mantenir el conreu. L’escassa disponibilitat d’aigua pot ser contrarestada per la major disponibilitat relativa d’aigües depurades. En tot cas, el conreu tradicional també pot ser viable en zones que presentin una major pluviositat si les varietats són resistents als dèficits hídrics i l’agricultor pot fer el maneig més encertat. No hi ha una única fórmula de gestió de les noves plantacions. Mentre el garrover té un present immediat esperançador, l’ametler ha de fer front a uns majors problemes de mercat i de malalties. L’important és que gràcies al Camp Mallorquí s’estan cercant els millors camins per mantenir els arbres i els camps del futur.

Formatge de Menorca artesà

A l’illa, són 40 les formatgeries que elaboren aquest producte fet amb llet crua

Segons les dades de l’Institut de Qualitat Agroalimentària, durant el 2021 les vendes de formatge artesà emparat per la Denominació d’Origen Protegida Maó-Menorca pujaren a 818 tones, xifra que representa el màxim històric. El formatge artesà és el que tan sols s’elabora amb la llet crua acabada de munyir. Ara mateix a Menorca són 40 les formatgeries que produeixen aquest formatge. El volum comercialitzat de formatge artesà va augmentar un 25% en relació amb l’any 2020, encara que el 2020 no és representatiu a causa de la pandèmia. Si es comparen les vendes de l’any 2021 respecte del 2019 s’observa un increment de vendes d’un 5,4%, valor que mostra la tendència ascendent en la comercialització del formatge artesà de Menorca.

La Mostra de Cuina a la Serra

Més de vint restaurants ofereixen menús especials del 16 al 19 de juny

La Mostra de Cuina arriba a Sóller, Esporles, Valldemossa, Escorca, Fornalutx i Bunyola. Més de vint restaurants d’aquests pobles de la serra de Tramuntana ofereixen menús especials del 16 al 19 de juny, o bé un menú mostra, a un preu fix de 25 €, que inclou un entrant, un plat principal, unes postres i beguda, o bé un menú gastronòmic (a preu i format lliure), que consisteix en plats basats en producte local. La mostra incorpora un conjunt bastant ampli de restaurants de la Serra i posa la mirada en les produccions agroalimentàries més genuïnes de la muntanya mallorquina, sense oblidar els productes del conjunt de les Illes: des de la taronja i el peix de Sóller fins a la porcella, la sobrassada, el me i el porc negre, les fruites, les verdures, els vins i olis i el formatge de Menorca i Mallorca. Una experiència gastronòmica que cal considerar.

Dificultats del sector ramader

No es paguen preus justos als productors i hi ha pressió per abaixar-los més

L’encariment de l’alimentació animal ha duit el sector ramader balear a una situació de desànim. El problema és que la pujada dels costos de producció no és encaixada per la cadena alimentària. Com que els mercaders i la indústria càrnia també tenen uns majors costos, no tan sols no es paguen uns preus justos als productors, sinó que hi ha pressió per abaixar-los encara més. Una de les reaccions dels ramaders davant aquesta situació és llevar els animals o reduir-los, a l’espera de millors conjuntures. Amb tot això, les vendes d’alimentació animal han minvat molt. En canvi, els escorxadors duen un bon ritme de treball en relació amb l’any passat. El fenomen podria estar relacionat tant amb una major demanda, davant la campanya turística, com amb la retirada d’animals que s’està produint.

stats