Societat 03/05/2019

Anticorrupció acusa la cúpula de Sa Nostra de desviar 7,6 milions més

L'Audiència Nacional confirma que jutjarà els gestors de l'antiga caixa d'estalvis de les Balears, segons ha avançat 'Diario de Mallorca'

Ara Balears
2 min
L'ex director general de Sa Nostra, Pere Batle aquest dimarts als jutjats. / ISAAC BUJ

PalmaEncara no hi ha data, però l'Audiència Nacional ja ha confirmat que jutjarà els màxims responsables de Sa Nostra per unes operacions milionàries "temeràries", segons ha avançat 'Diario de Mallorca' i ha pogut confirmar aquest diari. El mateix mitjà ha fet públic que Anticorrupció també acusa la cúpula de l'antiga caixa d'estalvis de les Balears de desviar 7,6 milions en una altra operació immobiliària d'alt risc al Grup Martín Gual amb la compra d'una casa unifamiliar en sòl no urbanitzable a Campanet.

D'aquesta manera, els exdirectius de Sa Nostra, Pere Batle i Pau Dols, i l'exdirector general d'Invernostra, Rafel Oliver, que constituïren la cúpula de l'entitat entre el 2005 i el 2011, hauran de seure aviat al banc dels acusats de l'alt tribunal d'Espanya per haver desviat diversos milions d'euros amb la intenció d'ocultar la ruïna de l'entitat. Uns doblers que teòricament haurien d'haver servit per construir cases a les finques de Son Bordoi, Son Morlà i Son Morlanet, però finalment mai no arribaren a ser urbanitzades.

Converses sospitoses

Segons un informe de la Guàrdia Civil, va existir una "comunicació constant" entre Martín Gual i els directius de la caixa "tenint converses sobre aquestes operacions abans que s'adoptassin diverses decisions rellevants pels òrgans competents de la caixa, cosa que posaria de manifest un concert de voluntats entre tots dos", explica una interlocutòria del 9 d'abril de l'alt tribunal d'Espanya a la qual ha tingut accés l'ARA Balears.

Segons aquest mateix informe, així com en una anàlisi del Banc d'Espanya, els doblers que haurien d'haver-se destinat al desenvolupament urbanístic dels terrenys no va ser utilitzat finalment per a aquest objectiu, ja que "els terrenys no es desenvoluparen urbanísticament ni com s'havia acordat, ni en el termini del temps previst".

Cal recordar que el jutge Santiago Pedraz va desestimar els recursos de Pau Dols, Pere Batle, Rafel Oliver, Martín Gual i Javier Collado per esquivar el judici per un presumpte desquadrament d'entre 48 i 65 milions d'euros a Sa Nostra, uns doblers que s'haurien d'haver destinat a les urbanitzacions de Son Bordoi, Son Morlà i Son Morlanet.

L'empresari Martín Gual i l'executiu Javier Collado varen recórrer contra la interlocutòria de procés. Als recursos s'hi uniren Batle i Dols. Pedraz ha confirmat ara la resolució i ratifica, d'aquesta manera, que hauran de seure al banc dels acusats. La Fiscalia demana quatre anys de presó per a Batle, Dols, Oliver i Gual, i dos anys i mig per a Collado.

stats