Societat 27/11/2018

L'Audiència Nacional processa l'excúpula de Sa Nostra per operacions immobiliàries irregulars

El jutge acusa cinc dirigents de presumpta apropiació indeguda i administració deslleial i absol Andreu Alcover

Ara Balears
2 min
L'ex director general de Sa Nostra, Pere Batle aquest dimarts als jutjats. / ISAAC BUJ

PalmaEl jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha processat l'exdirector general de Sa Nostra Pere Batle, el seu adjunt Pablo Dols i tres persones més per presumpta apropiació indeguda i administració deslleial en operacions immobiliàries a Palma, segons informa l'agència Efe aquest dimarts.

El titular del jutjat central d'Instrucció número 1 també ha acordat seguir les actuacions respecte de l'exsubdirector general de la caixa, Rafel Oliver, el promotor immobiliari Martín Gual, i l'apoderat de diverses societats del hòlding, per haver exonerat la vintena d'integrants del Consell d'Administració, segons han informat fonts jurídiques a Efe.

Aquesta peça principal investiga la relació de la caixa amb el Grup Martí Gual, per operacions que varen causar un perjudici econòmic "que oscil·la entre 48 i 50 milions d'euros", detectades pel Fons de Reestructuració Bancaria (FROB), que l'any 2015 va obrir un procés judicial de cinc expedientats.

Segons Anticorrupció, els òrgans de la caixa varen mostrar des del 2005 i "amb un increment de l'activitat entre 2008 i 2010" un control deficient en un context de "mala situació financera i sense garanties del finançament concedit, a preus desproporcionats pel tipus de sòl adquirit i sense valoració externa en la compra de participacions socials".

La fiscal remet a l'informe elaborat pel Banc d'Espanya que evidencia que les operacions, algunes destinades a la compra de finques a Son Morlà, Son Morlandet i Son Morlet i Son Bordoy, a Palma, es varen fer sense "certesa de la solvència del deutor" ni seguiment del risc. Això va permetre que les societats vinculades al grup "no poguessin complir els seus compromisos de pagament".

De la mateixa manera, destaca l'"asimetria dels finançaments", dels quals es varen desviar 23,8 milions d'euros, ja que, en cas de sofrir pèrdues, aquestes serien suportades "pràcticament en la seva totalitat" per la caixa d'estalvis.

Al marge d'aquesta, el jutge investiga una segona querella per les presumptes irregularitats en operacions realitzades per Sa Nostra, sempre a través de la seva filial immobiliària Invernostra, amb Sotohermosos, en les quals "es va permetre que es produís un desviament de parts de fons amb finalitats alienes". Els informes fixen la quantitat en 33,6 milions d'euros.

El portaveu del PSIB, absolt

El portaveu del PSIB al Parlament, Andreu Alcover, ha quedat absolt i fora del cas. Als passadissos de la cambra ha demanat “que es faci justícia” en aquest cas que afecta els terrenys de Son Bordoi de Palma quan formava part de la cúpula de l'antiga caixa. Alcover ha insistit que “sempre ha estat molt tranquil” i que ja s'esperava la notícia, tot i que està “molt content” perquè el jutge ha assenyalat finalment que no va participar en les decisions per les quals s'ha processat part de l'antiga cúpula de l'entitat.

stats