Societat 21/03/2023

Alternativa denuncia la falta d'habitatge per als mestres desplaçats d'illa: "Som docents, no turistes"

El sindicat assegura que molts renuncien a les seves places i això fa que decaiguin del llistat d'interins

2 min
Habitatge que s'ofereix per llogar.

PalmaEl sindicat Alterativa Docent ha denunciat de nou el problema d'habitatge que pateixen els docents desplaçats a "Eivissa, Formentera i, ara també a Menorca", que "no es poden permetre un habitatge digne". En un comunicat, han recordat que des del 2016 s'ha demanat que s'adoptin "solucions per posar fi a aquesta problemàtica, així com la revisió i actualització dels complements de residència i també el cobrament íntegre d'aquesta quantia en els casos de les persones que fan mitja jornada". L'any 2023 un docent que té la seva plaça a Menorca, Eivissa o Formentera, percep 100,10 per aquest concepte, mentre que els docents destinats a la Gomera, el Hierro, la Palma, Fuerteventura i Lanzarote, cobren 453,79 euros; per tant, 353,79 més que els seus homòlegs balears.

El problema de la manca d'habitatge de lloguer assequible és un problema que s'arrossega des de fa anys, amb una manca de llars que afecta tots els residents, però també aquells que es desplacen a les illes afectades per tal de complir la seva obligació de servei públic. Aquesta realitat, explica Alternativa, afecta especialment els docents que "s'incorporen a fer una substitució una vegada començat el curs acadèmic". El sindica denuncia que en el darrer curs la situació s'ha accentuat "pel fet que els preus del lloguer s'han incrementat molt, en gran part dels casos els contractes no inclouen el període de juny a setembre i es demana pagar molts mesos per avançat", per tal de tenir-los lliures durant la temporada alta i de major demanda d'habitacions.

Durant el tercer trimestre acadèmic, explica el sindicat, és quan la situació és més complicada, pel fet que "és gairebé impossible trobar un allotjament en condicions i a preu raonable", un fet que "en alguns casos provoca la renúncia a la plaça i en conseqüència el decaïment del llistat d'interins".

Amb tot, la situació també genera dificultats als centres perquè "algunes substitucions són difícils de cobrir i els alumnes no tenen mestre alternatiu". El sindicat explica que "molts docents han deixat d'optar a les Pitiüses en els darrers anys, fet que incrementa la rotació als claustres i impossibilita desenvolupar els projectes de centre i mantenir la continuïtat que l'educació necessita".

stats