Societat 21/01/2021

Cort mantindrà la zona verda de la façana marítima i podrà usar una bona part de l'edifici de Gesa

L'Ajuntament de Palma ha signat un preacord amb Endesa pel qual li atorga 58.000 metres quadrats a la segona línia del districte de Llevant

A. T.
3 min
Cort haurà de retornar l'edifici de Gesa a Endesa

PalmaL'Ajuntament de Palma i l'empresa Endesa han signat aquest dijous un preacord pel projecte de la façana marítima de Palma, amb el qual posen fi a dues dècades de litigis "amb un volum de reclamacions de més de 50 milions d'euros per a l'Ajuntament", segons ha declarat la regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol. La decisió conjunta suposa, entre altres coses, que Cort complexi el seu compromís de mantenir la zona verda de la primera línia i, a més, pugui utilitzar prop de 5.600 metres quadrats de l'edifici de Gesa. El titular continuarà sent Endesa, però en queden exclosos els usos turístics i residencials, atès que es tracta d'un edifici declarat Bé d'Interès Cultural (BIC). Tot això quedarà recollit a la modificació del projecte inicial, que es preveu aprovar el febrer.

Com que a causa de la limitació dels usos de l'edifici hi ha hagut una "devaluació", ha argumentat Truyol, s'ha acordat que "dins el perímetre de Gesa hi haurà un nou equipament privat d'Endesa, de 5.300 metres quadrats i que ocuparà una planta baixa i un primer pis". Aquest equipament "es podrà destinar a diferents usos que permet la classificació d'equipament privat", ha especificat Truyol, qui ha avançat que "seran activitats i serveis complementàries a aquesta tasca que tindrà l'edifici de Gesa de motor per al districte".

A més, l'empresa farà "una cessió gratuïta de 20 anys a l'Ajuntament de Palma de 2.000 metres quadrats dins l'edifici, per poder-los utilitzar per a un centre tecnològic d'energies renovables". Juntament amb això, Endesa "llogarà a Cort uns 3.600 metres quadrats per generar espais de coworking".

Canvi de rumb

La idea és "mantenir la presència de l'edifici de Gesa i posar-ne en marxa la rehabilitació", que haurà de fer l'actual titular, perquè sigui "una peça fonamental del districte d'innovació". Així, s'involucra l'empresa Endesa en el projecte que hi ha per a la zona de Llevant i Soledat Sud. D'aquesta manera, el preacord preveu que l'edifici emblemàtic es faci servir per a finalitats "administratives o com a coworking", ha explicat Truyol.

"En les dues darreres legislatures s'ha fet un canvi de rumb en el model urbanístic. Abans la visió que es tenia era que aquesta primera línia havia de ser un espai residencial amb grans blocs. Aleshores el que feim aquí és prioritzar l'espai públic i la conservació de l'edifici de Gesa", ha assenyalat l'edil de Model de Ciutat.

Mapa de la distribució de la façana marítima de Palma

Compensació del 30%

La història entre Endesa i l'Ajuntament de Palma ve de lluny. "Tenim una sentència del 2017 que declarava nul el plantejament que es va aprovar el 2009, que deia que les compensacions no eren suficients i que s'havien de revisar", ha recordat la regidora de Model de Ciutat. Davant això, s'ha decidit que "hi ha d'haver un increment de la compensació un 30% major [de l'Ajuntament de Palma a Endesa] del que havia estat el del 2009".

Inicialment, l'espai que corresponia a Endesa era el que ocupava tota la zona dels voltants de l'edifici de Gesa, que va des d'aquest fins a la porxada on s'ubicarà l'Institut Municipal d'Innovació. Com que l'empresa només es va poder quedar amb l'edifici perquè l'Ajuntament va decidir fer una zona verda als voltants, ara han acordat compensar el terreny que se'ls va llevar amb altres emplaçaments.

Per una banda, Cort entrega el solar on hi ha l'edifici d'Emaya, que permet la construcció d'un edifici de 6.200 metres quadrats, però que ha de tenir la mateixa alçària que els pisos dels voltants com a màxim. Per altra banda, compensa cada metre quadrat de primera línia amb 2,66 a segona línia, però a la zona del districte de Llevant. Això equival a un solar de 58.000 metres quadrats. Dins aquest també hi haurà un espai de 2.500 metres –ja edificats– que s'entregarà a l'Ajuntament de Palma i que es destinarà a "dinamitzar el districte d'innovació", segons la regidora.

Preacord Façana Marítima Ajuntament de Palma i Endesa
stats