Aerolínia
Societat 19/04/2023

Air Europa considera que la proposta als pilots era similar a les demandes i titlla la vaga d'"egoista"

L'aerolínia ha assegurat que Sepla tenia la intenció de convocar la vaga des del principi

ARA Balears
2 min
Un avió d'Air Europa.

PalmaLa direcció d'Air Europa ha emès aquest dimecres un comunicat intern als treballadors arran de la vaga de pilots convocada per Sepla, la qual han titllat "d'irresponsable i egoista". A més, informen els treballadors que les propostes de l'empresa "pràcticament igualaven el que havien proposat". En aquest sentit, la companyia ha considerat "intolerable" l'actitud del sindicat, i han destacat que "des de la seva designació per a aquest procés –la negociació del V Conveni Col·lectiu– i abans d'asseure's a dialogar, tingueren una voluntat indubtable de convocar una vaga".

Les reunions amb representants del sindicat començaren el passat mes de març i finalitzaren el passat 18 d'abril, després del fracàs de les negociacions en el Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA), amb la convocatòria de vaga per part del sindicat. L'aerolínia considera que la negociació ha estat "una mena de mentida", ja que considera que, "des del primer minut", la intenció de Sepla era convocar la vaga.

En el comunicat, signat per conseller delegat, Jesús Nuño de la Rosa, i el director general, Richard Clark, l'aerolínia també exposa que la situació de la companyia "continua sent extremadament complicada", amb unes pèrdues operatives acumulades de més de 700 milions d'euros entre 2020 i 2021, una situació de patrimoni net negatiu que necessiten equilibrar abans de la fi de 2024 i un deute de més de 900 milions d'euros, uns 600 dels quals provenen dels préstecs de l'ICO i la SEPI.

D'altra banda, Air Europa ha proposat que el conveni duri fins al final de 2025 per assolir una millor estabilitat en la situació laboral, amb increments salarials repartits entre els anys de vigència del conveni i contraprestacions i la redistribució del pes de la part salarial fix respecte de la variable.

També ha informat els seus treballadors que ha aprovat un Pla Estratègic que és "garantia de viabilitat a curt, mitjà i llarg termini" que no podria complir-se si s'atenguessin les exigències del col·lectiu de pilots.

Cal recordar que aquest comunicat s'ha emès després que el sindicat de pilots Sepla hagi anunciat la seva intenció d'iniciar els tràmits per convocar la vaga entre els mesos de maig i juny a causa del "nul interès" de l'aerolínia en resoldre el conflicte laboral.

En aquest sentit, el sindicat adverteix que aquesta vaga, conseqüència de "l'immobilisme" d'Air Europa amb els treballadors, suposarà un elevat cost personal per als pilots, "que encara sofreixen les conseqüències de l'ERTO viscut arran de la pandèmia". Així, considera que és "l'única resposta possible després que l'empresa hagi tancat totes les vies d'acord i negociació obertes pels treballadors".

A més, el sindicat reclama que la convocatòria de vaga "no serveixi com a excusa per coaccionar els treballadors, com ha succeït anteriorment".

stats