Societat 12/07/2022

Un agent es desmarca de la resta de policies del cas Cursach i admet haver treballat pel magnat

Rafael Amengual ha reconegut que va fer feina com a seguretat privada en un establiment del grup de l'empresari per "una necessitat econòmica"

A. T.
2 min
Imatge de la Secció Primera de l'Audiència de Palma aquest dilluns, amb els acusats del cas Cursach asseguts a la sala.

PalmaLa majoria dels policies locals de Palma acusats en el cas Cursach han mantingut la mateixa estratègia –desvincular-se del magnat–, fins que ha arribat la declaració de Rafael Amengual. L'agent s'ha desmarcat de les versions dels policies que l'han precedit per reconèixer aquest dimarts que va treballar per l'empresari de l'oci nocturn. Amengual ha admès aquest matí que va fer feina com a seguretat privada en un establiment del Grup Cursach i ha argumentat que ho va fer per "una necessitat econòmica", segons ha informat Europa Press.

L'expolicia municipal s'enfronta a dos anys de presó per un delicte de coaccions, segons el darrer escrit de la Fiscalia. L'expolicia ha declarat en el judici que durant un temps va compaginar la seva tasca com a agent local a Mercapalma amb funcions de seguretat privada en una discoteca de Cursach. "Feia funcions de seguretat, vetllava perquè no passàs res", ha assenyalat.

A més, ha assegurat al Ministeri Fiscal que va fer aquella feina per una "necessitat econòmica", perquè la seva dona "no treballava". Fins i tot, ha relatat que fa més de 20 anys que compagina la seva feina amb altres, com ara fotògraf de noces i importació de cotxes d'Alemanya. "Quan em van detenir, es van endur tots els CD i no vaig poder lliurar les fotos de les seves noces a deu persones durant quatre anys", ha detallat.

Per altra banda, ha subratllat que havia entrat a la Policia Local el 1992 i mai havia fet inspeccions en locals d'oci nocturn perquè això quedava fora de la seva competència. "Els meus horaris eren diürns perquè vaig estar a l'operatiu de la Platja de Palma i després a Mercapalma", ha afegit. Així mateix, ha rebutjat haver fet intervencions a la competència de Cursach per ordres del director del Grup, Tolo Sbert. "No m'han donat mai una instrucció perquè no és el meu cap de res", ha afirmat.

Mai va patrullar el Marítim

Segons ha mantingut el seu advocat, durant els seus anys de carrera com a agent local només ha rebut una infracció per haver estat jutge de regates a la Copa del Rei. Ara bé, d'ençà que va començar a la unitat de la Platja de Palma, Amengual ha apuntat que sempre demanava cobrir els extrems: "Mai a la primera línia de la platja de Palma. Mai vaig anar al passeig Marítim perquè estava fora de les meves competències".

Després d'Amengual, ha estat el torn de l'agent Carlos Vallecillo, per al qual la Fiscalia demana sis anys i mig de presó per un delicte de suborn passiu continuat, coaccions i revelació de secrets. Vallecillo només ha contestat a les preguntes de la seva defensa i ha afirmat que quan va entrar a la Policia Local de Palma –el juliol del 2005– va començar a unitats nocturnes per cobrir les vacances d'altres agents.

A banda d'això, ha defensat que mai havia fet cap funció dins la Patrulla Verda. Sigui com sigui, ha dit que "mai" havia "aixecat una acta" a cap establiment i que "mai cobraria res de cap persona" a canvi de fer favors.

stats