Societat 10/02/2020

L'acusat de l'incendi d'Andratx recorrerà al Suprem contra la condemna de dos anys i mig de presó

La Fiscalia li demana prop de set milions d'euros en concepte d'indemnització

Ara Balears
2 min
L'Incendi de la Serra de Tramuntana, sis mesos després

PalmaL'Audiència Provincial de les Illes Balears condemna a dos anys i mig de presó l'acusat de l'incendi d'Andratx i li demana prop de set milions d'euros en concepte d'indemnitzacions pels danys que va provocar. Segons ha avançat IB3, el seu advocat, Joan Sastre, ha informat que recorrerà contra la sentència al Tribunal Suprem perquè considera que el seu acusat va cometre una imprudència lleu quan va llençar les brases d'una barbacoa sobre unes restes de poda.

Juntament amb això, Sastre defensa que, per la discapacitat del seu client, no se li hauria d'aplicar la pena de presó. Cal tenir en compte que la Fiscalia demanava inicialment per a ell una pena de set anys i mig, la qual va quedar rebaixada en quatre anys i mig pel tribunal de l'Audiència en aplicar-li l'eximent de trastorn mental. Tot i això, durant el judici, el novembre, el processat va reconèixer que va tirar les cendres sobre unes restes de poda, les quals pensava que eren fredes. "El vent ho va fotre tot", va indicar l'acusat, qui demanà disculpes pels fets.

Els agents que varen intervenir en la investigació també varen confirmar que l'origen del foc varen ser les brases d'una torrada per a la qual no s'havia demanat autorització. "Va ser l'incendi més perillós de tots els que he estat investigant", declarava un d'ells.

El condemnat va provocar un incendi que va calar foc a una superfície de 2.347 hectàrees de l'extrem sud-oest de la serra de Tramuntana. D'acord amb les conclusions de la Fiscalia, l'incendi es va iniciar el migdia del 26 de juliol de 2013 a sa Coma i Can Curt, dins una finca d'Andratx. A més d'aquest municipi, va afectar Estellencs i Calvià i no es va extingir completament fins al 30 de juliol.

Com a conseqüència, varen quedar calcinades 1.278 hectàrees de terreny catalogat com a protegit, que forma part de la serra de Tramuntana, 293 de la finca pública de la Trapa, 535 de situades entre cala de les Ortigues i la cala d'Estellencs, i 192 d'ubicades entre el Galatzó i l'Esclop. En total, es varen haver de desallotjar 750 veïns.

stats