Societat 11/11/2019

L'acusat de l'incendi d'Andratx declara que "va ser sense voler"

El foc va cremar una superfície de 2.347 hectàrees

Ara Balears
3 min
L'Incendi de la Serra de Tramuntana, sis mesos després

PalmaL'acusat de causar un incendi que va cremar una superfície de 2.347 hectàrees de l'extrem sud-oest de la serra de Tramuntana el juliol de 2013 ha declarat aquest dilluns en el judici a l'Audiència de Palma que "va ser sense voler". Segons ha informat Efe, el foc es va originar després que l'home tiràs les restes d'una barbacoa sense apagar sobre un munt de poda.

El judici, que continuarà aquest dimarts, s'ha duit a terme davant la secció segona de l'Audiència de Palma, des d'on s'enfronta a una petició de condemna de 7 anys i mig de presó per un delicte d'incendi forestal per imprudència. "Jo que som de camp i mira, m'ha passat això, em sap molt de greu", ha reiterat davant el tribunal. Ha assegurat que "pensava que estava apagat".

Tot i això, ha admès que el matí del 26 de juliol de 2013 va llançar les restes d'una barbacoa que varen fer la nit anterior dins un carretó i el va buidar en una zona que "estava neta", ha apuntat. Segons ha explicat, va veure "que estava fred, que estava apagat" i que no va notar "que hi hagués fum ni res". En aquest sentit, a l'informe de l'incendi es va indicar que el foc va ser accidental i no intencionat.

El sergent del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil que va elaborar l'atestat sobre les causes de l'incendi ha explicat que des del principi de la investigació varen detectar que el foc va començar "en una parcel·la adjacent a la muntanya i a uns petits habitatges". El punt d'origen, ha declarat, estava "en uns munts d'herba, de poda", on "es va produir una flama que va traspassar la zona boscosa. De la investigació, a més, varen deduir que s'havia fet una barbacoa i que les brases varen provocar l'incendi.

"Era el mes de juliol, en terreny molt sec, amb vent, en una zona escarpada de difícil accés i extinció", ha destacat el sergent sobre les condicions. Un altre agent que va participar en la investigació ha assenyalat com a testimoni que a l'estiu no es pot fer una barbacoa a menys de 500 metres de zona boscosa sense autorització. A més, ha recordat que "qualsevol persona hauria de tenir en compte que en aquesta època de l'any, en aquestes condicions, no s'hauria de tirar aquest material damunt unes branques".

Malgrat que l'agent considera que no tothom podria haver valorat la rapidesa amb què es va estendre el foc, reconeix que "qualsevol persona hauria d'haver banyat les brases" i que "era l'única manera d'assegurar-se que no podien calar-se foc". Juntament amb això, un altre agent de Medi Ambient ha detallat que al lloc on es va iniciar l'incendi "no s'hauria donat mai una autorització sense abans netejar tota la zona".

Les conseqüències del foc

El total de les indemnitzacions que es reclamen inclouen 3,3 milions d'euros per reposició i repoblació de la zona afectada, 1,6 milions per desperfectes en carreteres, 538.000 i 392.000 euros per la despesa en mitjans d'extinció aeris i terrestres i uns 100.000 euros per danys ocasionats en els aqüífers de la zona.

D'acord amb les conclusions de la Fiscalia, l'incendi es va iniciar el migdia del 26 de juliol de 2013 a sa Coma i Can Curt, dins una finca d'Andratx. A més d'aquest municipi, va afectar Estellencs i Calvià i no es va extingir completament fins al 30 de juliol.

Com a conseqüència, varen quedar calcinades 1.278 hectàrees de terreny catalogat com a protegit, que forma part de la serra de Tramuntana, 293 de la finca pública de la Trapa, 535 de situades entre cala ses Ortigues i la cala d'Estellencs, i 192 d'ubicades entre el Galatzó i s'Esclop. En total, es varen haver de desallotjar 750 veïns.

stats