Urdangarin i Torres, a la presó abans de dilluns; Matas ja dorm a Aranjuez

Dimecres 13 de juny ha estat la data de l'inici del compte enrere

Les primeres càmeres arribaren dimarts vespre, just després de conèixer la sentència definitiva del cas  Nóos  que ha de dur a la presó el cunyat del rei Felip de Borbó, el seu exsoci, Diego Torres, i l'expresident del Govern Jaume  Matas.

Dimecres, entre les nou del matí i les dues del migdia, els tres condemnats estaven citats a l'Audiència Provincial de Palma per recollir a la Secció Primera la notificació mitjançant la qual se'ls ordenava l'ingrés a la presó. Culmina així, justament el dia que la infanta Cristina celebra els 53 anys, el mediàtic cas  Nóos , amb l'entrada a la presó d'un membre de la família reial que abusà del seu posicionament social per enriquir-se amb doblers públics.

Amb aquesta targeta de presentació, una vegada ratificada per la condemna de cinc anys i deu mesos de l'Audiència, la presència de l' exduc  de Palma a l'Audiència a les 12.15 hores de dimecres ha aixecat més ràbia que expectació. Un grup de ciutadans envoltats de la bandera republicana no s'ha estalviat insults a  Urdangarin:   " Xoriço, "el Borbó a la presó"... Amb càntics com aquest l'han rebut quan s'ha girat a la porta del tribunal per esperar el seu advocat,  Mario   Pascual .

Reben Urdangarin amb crits de 'xoriço' a l'Audiència


Urdangarin  li han bastat deu minuts a l'Audiència per fer un tràmit presencial. Poc després partia amb el mateix Nissan Micra de color gris que l'havia deixat a la porta. Ara queda saber a quina presó ingressarà abans de dilluns. Mentrestant, té permís per tornar a Suïssa, on  té la residència i des d'on procedia el vol en què viatjava i que aterrà a Son Sant Joan poc després de les deu del matí.

La mateixa sort ha  tingut  el seu exsoci a l'Institut  Nóos . Diego Torres, condemnat a cinc anys i vuit mesos de presó, ha arribat a l'Audiència Provincial poc després de les nou del matí amb el seu advocat, Manuel González. Ha recollit la notificació tal com se sol·licità el dia anterior des de la Secció Primera i ha partit mitja hora després amb un taxi que l'esperava a la porta.

Diego Torres ja ha recollit la notificació per entrar a la presó


Els qui també esperaven a la porta durant tot el matí han estat un nigul de periodistes amb càmeres, micròfons, escales i, sobretot, mòbils, organitzats gràcies a un dispositiu de la Policia Nacional que ha distribuït la  premsa  en tres espais i que, passades les hores, n'ha hagut de crear un de quart per retenir espectadors espontanis. "Quanta expectació", deia un al·lot en passar, mentre d'altres es returaven per telefonar a algun conegut. "Aquí ve algú famós, segur". En el segle de les xarxes socials, la immediatesa i les ganes de contar-ho han estat les actrius secundàries de la jornada.

Poc abans de la una del migdia els rumors han començat a apuntar que l'expresident Jaume Matas no acudiria a l'Audiència. El fet de tenir una condemna de presó prèvia fa que, en el seu cas, l'ingrés hagi estat immediat. I així ho confirmaven des de la Secció Primera de l'Audiència, a la qual s'havia notificat l'entrada efectiva de l'expresident del Govern balear a la presó d'Aranjuez, a Madrid, ciutat on actualment resideix. 

Jaume Matas ja és a la presó d'Aranjuez

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF