TOCAR TERRA
Societat 13/12/2019

Més enllà de l’economia

Mateu Morro
3 min
Més enllà de l’economia

El sistema agroalimentarI

Un estudi evidencia que aquest sector és fonamental per a l’economia

L’informe sectorial de CaixaBank Research, acabat de publicar, conclou que el sector agroalimentari és clau per a l’economia i per a la societat. Segons l’informe, el pes del sector creix i el 2018 va representar el 5,8% del PIB estatal, enfront del 5,3% que aportava el 2007. Aquest percentatge augmenta a un 11 % si s’hi inclouen totes les activitats de la cadena agroalimentària (els elements necessaris per produir, com adobs, fitosanitaris, maquinària, etc., i el transport i la distribució dels aliments). En països més desenvolupats, el percentatge del sector agroalimentari augmenta: a França és del 15,6% i a Alemanya, del 13,9%. La dada és d’interès perquè destrueix el tòpic que associa el pes del sector agroalimentari a un suposat endarreriment estructural de l’economia. Les dades demostren el contrari: el desenvolupament equilibrat de l’economia exigeix un sector agroalimentari fort.

Més enllà de l’economia

El sector agroalimentari, a més, té la capacitat de superar les adversitats

L’acurat treball de CaixaBank Research fa una passa més i analitza l’aportació extraeconòmica del sector agroalimentari. Valora la capacitat exportadora del sector i li atribueix ‘’una notable resiliència’’ per la capacitat de superar les situacions adverses. La base del sector són 945.000 explotacions agràries que ocupen el 84,2% del territori, amb implicacions en altres àmbits com la sostenibilitat mediambiental, l’equilibri territorial i el desenvolupament rural. Dins aquest ampli teixit social i empresarial, hi juga un paper essencial la indústria agroalimentària, amb 31.000 empreses a tot l’Estat, la primera branca industrial espanyola, tant en valor afegit com en ocupació, ja que representa el 20,3% del VAB de la indústria manufacturera. Les dades de les Balears es mouen en paràmetres semblants, modificats per l’efecte de l’especialització econòmica i la insularitat.

Insularitat i joves

Les ajudes europees intenten afavorir la dedicació dels joves al camp

La primera jornada de treball sobre la insularitat a la nova política agrària europea, que va tenir lloc la setmana passada, va tractar d’això, considerant l’efecte del fet insular sobre el sector agroalimentari i es va centrar en les inversions i el suport a la incorporació de joves a les Balears. La trobada va tenir l’interès de la col·laboració entre sector i administració per definir objectius comuns, just en el moment de l’aprovació de la nova PAC que podrà o no tenir en compte les circumstàncies balears. El sector manté una perspectiva inversora, centrada en la modernització de la maquinària agrícola i l’utillatge industrial, aspectes impulsats per diverses ajudes. La incorporació de joves també s’ha disparat els darrers anys, a l’empara d’aquestes ajudes. Però els desavantatges de la insularitat són un factor de desigualtat competitiva que s’ha de corregir.

L’oli i l’olivar es mouen

Aquest mes es fan diversos actes de promoció del producte mallorquí

El món de l’olivicultura es mou. Amb la renovació dels consells reguladors de l’Oli de Mallorca i de l’Oliva de Mallorca, presidits respectivament per Joan Mayol i Miquel Arbona, s’obre una etapa carregada de possibilitats. El sector continua en un moment expansiu i amb els problemes de comercialització que té tot sector que basi la seva estratègia en l’origen i la qualitat. Dia 18 de desembre la Denominació d’Origen Oli de Mallorca presenta al Casal Solleric l’oli novell. Per un altre cantó, el dilluns 16 la Denominació d’Origen Oliva de Mallorca presenta a Eroski Son Moix la primera oliva de taula de la campanya 2019-2020. L’oliva mallorquina ha de recuperar les taules mallorquines, assetjades ara per olives d’altres procedències distants dels sabors de les olives senceres, trencades i pansides del país.

Pere Quetglas Llodrà

Se n’ha reconegut la trajectòria amb la distinció Mantonegro d’Argent

L’atorgament a Pere Quetglas de part de la Denominació d’Origen Binissalem de la distinció Mantonegro d’Argent va ser el reconeixement a un home que va marcar tota una època de la recuperació de les produccions alimentàries de qualitat a les Balears i que va fer una contribució notable en la comercialització agroalimentària. La seva tasca professional, com a tècnic de l’administració agrària, va despuntar per la dedicació i l’eficiència. Ara en Pere, un cop jubilat, continua lligat a l’activitat gestionant les seves terres de Manacor, on manté una activitat ramadera vinculada al porc negre i a la vaca mallorquina, entre altres coses.

stats