Helle Thorning-Schmidt: "No hi ha res més poderós que una nina amb un llibre"

Els experts alerten que augmenten els atacs contra escoles, professorat i infants

Fotografia del fotoperiodista Diego Ibarra Sánchez. 'La cadira de Malala Yousafza' / M.F.

Helle   Thorning - Schmidt , directora de  Save   The   Children  Internacional i exministra de Dinamarca, recorda que "un de cada cinc nins viu en zones de conflicte i guerra" i que les nines són les que més pateixen aquesta realitat perquè també són víctimes d'agressions sexuals, matrimonis forçosos i pèrdua de llibertat.  Helle   Thorning - Schmidt  ha fet seves les paraules del poema d'una nina de Nigèria que deia que "no hi ha res més poderós que una nina amb un llibre". Aquestes declaracions les ha fet en el marc de la tercera Conferència Internacional d'Escoles Segures, que aquest dimarts i demà dimecres reunirà més de 300 experts.

A les diferents intervencions dels ponents d'aquesta conferència, que té lloc al Palau de Congressos de Palma, s'ha alertat amb preocupació que el nombre d 'atacs a centres educatius, així com a professorat i alumnat, no deixa d'augmentar. En deu anys han passat de 2.000 a 21.000. 

Virginia  Gamba, representant de la secretària general d'Infants i Conflictes Armats de les Nacions Unides, incideix en la importància de  matenir  les escoles fora dels conflictes, ja que això contribueix a generar "confiança" en la comunitat i fins i tot permet fer una primera passa "per establir un diàleg". Alhora ha lamentat que els atacs militars a les escoles no són "contra  els nins , sinó contra el futur del país".

En  aquest  context, el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha anunciat que l'Agència  Espanyola se Cooperació Internacional –de la qual és directora Aina Calvo–, amb la col·laboració del Ministeri de Defensa, posarà en marxa un programa de cooperació tècnica i formació per a personal civil i militar adreçat als països que hagin subscrit la Declaració d'Escoles Segures.

Borrell i altres ponents han recordat la jove activista pakistanesa i premi Nobel de la pau Malala   Yousafza com a referent de lluita. La cadira  que  ocupava a la seva escola de  Mingora va ser fotografiada pel fotògraf Diego  Ibarra  Sánchez el mes de febrer del 2013. Aquesta foto forma part de l'exposició del fotoperiodista,  amb la qual denuncia la necessitat de mantenir les escoles fora dels conflictes armats, que es pot veure al Palau de Congressos.

Un objectiu fonamental d'aquesta conferència internacional és compartir experiències amb els països que s'adhereixen a aquesta iniciativa –ara mateix són 89–, que  pretén  protegir els centres educatius, el personal docent i les nines i nins que van a l'escola.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF