14.000 escoles de 34 països han patit atacs militars en els darrers cinc anys

Experts de tot el món participen a Palma en el cicle de conferències que defensa la Declaració d'Escoles Segures

Maidugu Magaji, professor a Nigèria. / MARIA FUSTER

"En els darrers cinc anys s'han registrat 14.000 atacs a col·legis. Al Iemen cada dia es produeixen 14 atacs contra escoles. És inacceptable perquè les bombes s'han construït als nostres països, a França, el Regne Unit, els Estats Units i Espanya", ha assenyalat  Andrés   Conde , president de  Save   The   Children  aquest dilluns a la inauguració de la Tercera Conferència Internacional sobre Escoles Segures, que ha  tingut  lloc a Can Balaguer i que aquest dimarts i dimecres continuarà al Palau de  Congressos i a la qual hi participaran més de 300 experts .Conde  ha destacat que sempre que ha anat a zones de conflicte el que demana la població  es  que tornin a obrir les escoles perquè "és un lloc segur, on es poden reunir amb altres infants i sobretot perquè és on els nins poden ser nins". Alhora ha remarcat que les seves paraules no poden transmetre la visió d'un "nin tremolant de fred o amb por als bombardejos". La defensa dels centres educatius diu que són al "centre de la cultura de la pau".

El president de  Save   The   Children  celebra que dels 37 països que es varen sumar a la Declaració d'Escoles Segures s'ha passat a 89 països adherits, però que n'hi ha d'altres com Mèxic, Colòmbia i les Filipines que n'han de formar part. "Els hem de convèncer", afirma.Per la seva banda,  Holly   Cartner , consultora en temes de gènere per Global  Coalition  to  Proteck   Education   from   Attack , recorda el cas del segrest de 276 joves per part de  Boko   Haram no com un cas puntual.  Cartner  assegura que el segrest o el matrimoni forçat i la violació de les joves davant els seus companys d'escola o la utilització de les nines com a escut humà perquè pensen que tenen poders màgics afecten més al·lotes de les que aquí tenim consciència.

Maidugi   Magaji , professor nigerià, ha explicat la seva història personal i la seva lluita per obrir una escola l'any 2011 i com més de 2.900 professors havien estat assassinats per part de membres de  Boko   Haram  i més de 1.900 havien abandonat el seu lloc de feina. Finalment, parlant amb el líder dels insurgents varen aconseguir que  abandonassin  l'escola i amb el suport d'UNICEF varen poder tirar endavant el centre educatiu, en què sorprenentment va augmentar la matrícula, segons recorda.  Magaji  ha explicat que han hagut de sobreviure a atacs  suïcides , sense que cap nin hagi estat víctima de les quatre bombes que varen  fer explotar  al centre.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF