Demografia
Societat 22/02/2023

El 70% dels balears utilitzava el cotxe per anar a treballar abans de la gratuïtat del transport públic

Un 59% dels illencs fa feina en el seu municipi de residència, xifra que arriba al 68% en el cas de Palma

2 min
Trànsit de cotxes al centre de Palma.

PalmaDesplaçar-se amb el vehicle particular fins al lloc de treball o d'estudi és l'opció més habitual per al 72% dels ciutadans de les Balears, mentre que només un 7,3% fa servir el transport públic i un 15% opta per anar a peu. Aquestes són les darreres dades de l'enquesta de mobilitat quotidiana, que ha publicat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A més, les Illes són la comunitat autònoma amb un major nombre d'habitatges que disposen d'algun vehicle, amb un 86,4% del total d'immobles. Les regions que més se li apropen són Navarra (83,3%) i Galícia (82,9%).

Ara bé, cal tenir en compte que les xifres fan referència a l'any 2021, l'any anterior a la implantació de la gratuïtat a tot el transport públic de les Balears, una mesura que ha provocat l'assoliment de xifres rècord d'usuaris i d'emissions de targetes intermodals.

D'altra banda, l'enquesta revela que el 59% dels illencs majors de 16 anys treballa o estudia en el municipi on resideix. Si es mira el cas de Palma, amb quasi la meitat de la població de les Balears, el percentatge augmenta fins al 68%. Per tant, la majoria dels palmesans treballen o estudien a Ciutat, però la xifra es redueix al 39% en el conjunt de la resta de municipis.

Aquestes dades denoten l'alta mobilitat laboral que es dona a les Illes, a més de la importància dels grans nuclis de població –Palma, principalment–, per atreure treballadors. Un exemple clar és Calvià, el segon territori més poblat de les Balears, on pràcticament la meitat –un 46%– de les 28.236 persones d'entre 16 i 65 anys estudia o treballa fora del municipi.

El cens

En els pròxims mesos l'INE publicarà les dades definitives del cens del 2021, on es podrà veure, al complet, la mobilitat laboral entre els municipis de les Illes. Fins al moment, les darreres xifres del 2011 –el cens es publica cada deu anys–, recollides per l'experta en planejament urbanístic i territorial, Margalida Mestre, denoten que cada cop més es treballa fora d'on es viu.

En la seva tesi doctoral Ciutat i territori a Mallorca. Una aproximació a la relació entre Palma i el sistema urbà mallorquí, Mestre demostra com fa deu anys Palma ja era la primera destinació laboral per al 70% dels municipis de Mallorca, i en nou d'ells hi havia més habitants fent feina a Ciutat que en el mateix territori. Els casos més extrems eren Marratxí, Consell, Bunyola i Santa Maria del Camí, ja que entre el 84% i el 88% dels seus ciutadans treballaven fora del municipi. En el cas de Marratxí, el 58% ho feia exclusivament a Palma.

stats