MASCLISME

Llàgrimes i ràbia per l’assassinat de Sacramento Roca

Centenars de persones es concentren al passeig del Born de Palma
Els companys de feina de Sacramento Roca, en primera fila, visiblement afectats / ISMAEL VELÁZQUEZ

Tocaven les vuit del vespre i el passeig del Born de Palma s’omplia de cares tristes i abatudes. Una vintena de persones, totes amb jerseis vermells amb el logotip de l’empresa Conforama, s’enduien totes les mirades. Eren els companys de feina de Sacramento Roca, la dona de 36 anys que fou assassinada divendres horabaixa a mans de la seva exparella mentre treballava com a caixera en aquest establiment comercial del carrer Aragó. El desconsol i el dolor es transmetien a totes les persones que hi arribaven per concentrar-se, en silenci, i expressar el seu rebuig cap a la violència masclista.

“Ni una menys”, deien algunes de les pancartes que portaven alguns dels assistents. “No és un fet aïllat, és el patriarcat”, cridaven dones i homes de totes les edats. Des del Lobby de Dones, l’entitat convocant de la concentració, varen apel·lar a l’educació per fer desaparèixer aquesta xacra social que és la violència masclista.

Sacramento Roca era al seu lloc de feina, a la caixa de l’establiment comercial, divendres horabaixa, quan la seva exparella, Rafael Pantoja, s’hi va acostar i li va clavar tres o quatre ganivetades que posaren fi a la seva vida. Deixa dues filles òrfenes i un buit a familiars, amics i companys. Pantoja fou arrestat, després d’una persecució pels voltants del magatzem i portat a la Prefectura Superior de la Policia Nacional. Allà, l’assassí s’autolesionà. Segons fonts del cos policial, va començar a pegar-se cops de cap contra les parets del calabós, per la qual cosa va passar el dissabte ingressat a la unitat de presos de l’hospital de Son Espases. Pantoja està fora de perill i no es tem per la seva vida, però se li aplica un protocol per evitar que es faci mal a si mateix. Demà passarà a disposició judicial i els policies ja han pres declaració a diversos testimonis i familiars. Mentrestant, els perfils de l’agressor a les xarxes socials -on aprofitava per publicar fotografies exhibint el seu cos musculat- s’omplen de comentaris, insults i fins i tot amenaces per part de ciutadans indignats per l’assassinat de Sacramento Roca.

Tot just aquest dimarts, la víctima havia presentat una denúncia en contra de l’agressor, segons expliquen fonts de la Policia Nacional. Sacri, com l’anomenava el seu cercle pròxim, s’havia trobat les rodes del cotxe foradades i va sospitar de Pantoja. En la denúncia, també hi deia que, des que havia decidit deixar-lo feia poques setmanes, s’havia sentit assetjada. Havia rebut telefonades de diversos homes que li demanaven serveis sexuals perquè algú havia penjat dos cartells a Son Oliva i a l’estació Intermodal en què s’oferia sexe amb el seu número de telèfon. Va denunciar-ho i va indicar que creia que ell n’era el culpable. La Policia ha confirmat que Pantoja no tenia antecedents ni tampoc una ordre d’allunyament de la víctima. L’assetjament, diu la denúncia, s’hauria comès arran de la ruptura de la relació sentimental que tenien.

A més de la concentració del capvespre, durant ahir al matí es varen dur a terme minuts de silenci davant el Consolat de Mar, a Palma, i davant els consells insulars d’Eivissa i Menorca. Tots els partits polítics varen mostrar el seu rebuig al crim de violència masclista i varen instar a fer feina junts per posar fi a la xacra social que és el “terrorisme masclista”, tal com el va definir Rosa Cursach, presidenta de l’Institut Balear de la Dona.

Sacramento Roca és la primera víctima mortal assassinada en un cas de violència masclista a les Balears en els darrers dos anys i la 44 del 2018 a l’estat espanyol.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF