COMPTES PÚBLICS
Política 22/12/2017

Els pressupostos més socials no impacten en la cultura masclista

El 78% dels doblers que el Govern gastarà el 2018 té incidència baixa o nul·la en la desigualtat

Carmen Buades
2 min
Una de les sessions del Parlament d’aquesta setmana en què s’han aprovat els pressupostos del 2018.

PalmaEl Govern ha fet els deures que s’haviat posat a si mateix. La Llei d’igualtat que va aprovar el Parlament l’estiu passat obligava l’Executiu a elaborar un informe d’impacte de gènere que acompanyàs els pressupostos (un document que explica quina incidència tenen els comptes públics a l’hora de combatre les desigualtats entre dones i homes) i els que s’han aprovat aquesta setmana a la Cambra són els primers a incloure’l.

No obstant això, els resultats no són gaire encoratjadors per al Govern amb més dones de la història: segons l’informe, redactat per l’Institut Balear de la Dona, gairebé el 80% dels 5.000 milions d’euros de pressupost de l’any que ve té una incidència baixa o nul·la en les desigualtats entre homes i dones.

L’informe assegura que la perspectiva de gènere no s’ha inclòs de manera generalitzada i transversal en els comptes del 2018 i fa propostes de millora, com l’impuls de les unitats d’igualtat a totes les conselleries (una mesura que ja preveu la Llei d’igualtat), augmentar la formació del personal funcionari i la creació d’un grup de treball que vetli per a l’elaboració d’uns pressupostos amb perspectiva de gènere.

Aquest grup es crearà a principis d’any, explica Rosa Cursach, directora de l’Institut Balear de la Dona, qui també afirma que el lideratge l’ha d’assumir la Direcció General de Pressupostos. L’objectiu, recorda, és “traduir en números i doblers la igualtat”, però recorda que és imprescindible la formació perquè, al cap i a la fi, “tot el pressupost té incidència” en les relacions de gènere, perquè pot “ajudar a potenciar la igualtat o pot fer el contrari”, però hi ha “manca de sensibilitat i de formació” per detectar-ho. Això explicaria per què les conselleries, quan varen ser demanades pels programes que tenien pressupostats i per l’impacte que consideraven que generaven en la desigualtat, varen respondre amb unes dades tan baixes d’incidència.

De fet, durant l’elaboració de l’informe, el personal tècnic de l’IB-Dona s’ha trobat que molts departaments donaven per fet que només afectaven les desigualtats aquells programes elaborats específicament per combatre-les, malgrat que qualsevol aspecte del pressupost pot generar un canvi (polítiques fiscals, polítiques urbanístiques, de sanitat... ).

Tot i la feina per fer a l’hora d’aconseguir que els pressupostos es redactin des de la perspectiva de gènere perquè generin un impacte major en les desigualtats, l’IB-Dona disposarà, el 2018, de 3,4 milions de pressupost: un 11% més que el 2017, que ja va representar un creixement del 18% respecte del 2016. Això permetrà, per exemple, la creació d’un pla autonòmic contra el tràfic de dones i nines amb fins d’explotació sexual i un increment de la despesa en prevenció.

Des de l’IB-Dona consideren que aprendre a fer un informe d’impacte de gènere és “un procés” i Cursach explica que aquest és el motiu pel qual l’informe que s’ha redactat enguany no abasta tots i cada un dels aspectes del pressupost, encara que es varen fer dues formacions específiques per elaborar-lo.

L’any que ve s’hi introduiran alguns canvis, però també s’elaborarà una guia que permetrà als consells i ajuntaments saber quines de les normatives que aproven necessita disposar d’aquest tipus de document des de l’aprovació de la Llei d’igualtat.

stats