SERVEIS SOCIALS
Política 18/12/2015

El Govern sostindrà el 2016 més de 3.000 famílies sense recursos

Llum verda al projecte de llei de la renda social, que es tramitarà per la via d’urgència al Parlament

Rafel Gallego
2 min
Pons i Santiago en la roda de premsa del Consell de Govern. / I. BUJ

PalmaEl Consell de Govern va aprovar ahir el projecte de llei per a la implantació el 2016 de la renda social garantida (RSG), dotada amb 20 milions per al 2016 i que en aquest primer any d’aplicació beneficiarà entre 3.000 i 4.000 famílies sense recursos.

Segons va explicar la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, la normativa es tramitarà per la via d’urgència al Parlament.

El cobrament de la Renda Social Garantida (RSG) serà compatible amb una feina remunerada, sempre que el salari que es percebi sigui inferior a la quantia de la prestació. L’objectiu d’aquesta compatibilitat, en opinió de Santiago, és “estimular els beneficiaris que cerquin o acceptin feina”.

La mitjana que ingressarà una família en funció de la renda social serà d’uns 680 euros, amb un mínim de 428 i un màxim de 776.

A partir d’aquí, i a tall d’exemple, si a una persona beneficiària de la RSG li corresponen 700 euros i comença a cobrar-ne 400 per una feina, l’Executiu li ingressarà la diferència.

La llei també preveu que la RSG es podrà compaginar amb la pensió per aliments que rebin les dones separades en risc d’exclusió. En aquests casos, el Govern completarà aquesta pensió fins a arribar a la renda social que percebria la beneficiària. Tanmateix, quan el pare dels menors no pagui aquesta pensió, la mare rebrà la totalitat de la renda social garantida que li correspongui fins que se substanciï el procés judicial.

Durant el primer any d’aplicació, la prestació anirà dirigida a nuclis familiars amb risc d’exclusió amb menors a càrrec. Progressivament s’anirà ampliant el perfil dels beneficiaris, de manera que a mitjan termini hi puguin accedir parelles sense fills i al llarg del 2017 ja se’n puguin beneficiar també adults sense càrregues familiars. I és que la intenció del Govern és ampliar la partida durant la legislatura.

Subsistència

L’objectiu fonamental de la renda mínima d’inserció és el de permetre que les persones beneficiàries, sense ingressos o amb ingressos insignificants, puguin trobar estratègies de subsistència i no caure en la marginació ni en la cronificació.

Per rebre la renda social garantida, els potencials beneficiaris hauran d’acreditar que no tenen cap tipus d’ingrés econòmic o que aquests ingressos són absolutament insuficients per cobrir les necessitats bàsiques.

Ajuntaments

El Consell de Govern també va aprovar el Pla de finançament dels Serveis Socials bàsics dels municipis. Segons l’Executiu, per primera vegada els ajuntaments sabran quina és l’aportació que rebran dels consells insulars per a l’any següent.

En total, es destinaran 11,5 milions d’euros als serveis socials comunitaris bàsics dels ajuntaments de les Balears.

Així mateix, va aprovar fixar un mínim del 3% de reserva del dret a participar en els processos de contractació pública de l’Administració autonòmica als centres especials d’ocupació, a les empreses d’inserció i als programes d’ocupació protegida.

stats