Política 12/11/2019

Yllanes gestionarà 45 milions, 8,5 dels quals seran per a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic

La Direcció General de Política Industrial es manté en unes xifres similars a les de 2019 amb 13,7 milions d'euros

Ara Balears
2 min
Yllanes, en el Parlament durant el Ple d'aquest dimarts

PalmaEl vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, gestionarà l'any que ve 45 milions d'euros, 8,5 dels quals seran per a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic i 13,7 seran per a l'àrea de Política Industrial. Yllanes ha comparegut aquest dimarts en comissió parlamentària al Parlament per explicar els comptes del seu departament per a l'any 2020.

El vicepresident ha subratllat que el Govern "manté el compromís" en la transició energètica i el canvi climàtic, el reforç del teixit industrial, la innovació com a element diferenciador del model productiu i econòmic, i el suport a la creació i la consolidació del comerç local i de proximitat. Yllanes ha explicat que el pressupost d'aquesta Conselleria s'ha elaborat amb el propòsit de "millorar la gestió". Per això, s'han ajustat els imports de les subvencions a la "demanda real" per part d'empreses i particulars, s'han "depurat projectes" i s'han "ajustat partides" com a dietes i estudis.

Els 8,5 milions destinats a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic serviran per "apostar" per la millora del seguiment de la qualitat de l'aire. Les partides per renovar, millorar i ampliar l'equipament d'aquestes mesures augmenten un 17%. El pressupost de la Direcció General d'Energia inclou també dos projectes a càrrec de l'Impost de Turisme Sostenible: 1,6 per crear comunitats energètiques en el sector hoteler i 1,1 per impulsar la instal·lació d'energia fotovoltaica als polígons industrials.

Les línies d'ajudes per a l'autoconsum es reforcen en prop d'un milió d'euros més, mentre que les subvencions per a les administracions públiques es redueixen, si bé creix amb un milió d'euros el projecte ITS per al foment de parcs fotovoltaics en terrenys públics. Als punts de recàrrega es dediquen gairebé 6 milions.

A més, la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic presenta dues novetats: la creació de l'Institut Balear de l'Energia (IBE), que disposarà de 2,5 milions, i en segon terme, els 500.000 euros per al desenvolupament de la Llei del canvi climàtic.

La Direcció General de Política Industrial es manté en unes xifres similars a les de 2019 amb 13,7 milions d'euros per "donar resposta" a les necessitats actuals del teixit industrial de Balears, d'acord amb el Pla d'indústria.

La Direcció General d'Innovació disposarà de 2,5 milions. Bona part d'aquest pressupost, fins a 2 milions d'euros, són per a l'organització d'esdeveniments i trobades i la difusió de la innovació i transferència de coneixement i tendències tecnològiques, com també per al desenvolupament i la creació d'infraestructures tecnològiques, com el Centre Bit d'Eivissa.

Finalment, la Direcció General de Comerç té una assignació de 2,8 milions d'euros per continuar apostant pel comerç local, de proximitat i sostenible. Són unes xifres, ha ressaltat el conseller, que "tenen en compte" els comerciants, els productors locals, les cambres de comerç, els sindicats i les organitzacions empresarials.

stats