Inici de legislatura
Política 22/06/2023

Vox rebaixa l'entrada en el Govern i cerca fórmules amb el PP per "vigilar" Marga Prohens

L'entrada a l'Executiu és "el més ideal" per al partit d'extrema dreta, però no descarten ocupar càrrecs de segon nivell. La llengua a l'educació és el tema que està creant més discrepàncies entre els dos partits

3 min
Prohens i Campos a la constitució del Parlament

Palma"Si fos per cadires, l'acord per investir Marga Prohens estaria firmat des de fa dies". Vox assegura que "el gest" del PP de cedir la presidència del Parlament a Gabriel Le Senne, ha apropat l'acord, però les negociacions se centren en aquests moments en temes "espinosos" que separen els dos partits: la memòria democràtica, el gènere i, sobretot, la llengua en l'àmbit educatiu. El president de Vox, Santiago Abascal, que marca les directrius per afrontar la negociació, ja va avisar que garantir l'escolarització amb el castellà com a llengua vehicular, a totes les etapes educatives i no només a la primera, és la línia vermella per avalar un govern a les Balears.

Així i tot, si fa una setmana Vox afirmava que "o Castella i Lleó o res" –és a dir, entrar al Govern era indispensable–, avui rebaixa les exigències i parla de cercar fórmules que permetin "vigilar" el que es firmi amb el PP, per evitar el que va succeir a la Comunitat de Madrid i Andalusia, quan Isabel Díaz Ayuso i Juanma Moreno "van incomplir els acords firmats" amb l'extrema dreta. "Él més ideal és entrar. La voluntat no és que hi hagi eleccions com sembla que passarà a Extremadura, sinó que hi ha d'haver fórmules perquè els compromisos es compleixin", afirmen des del partit d'Abascal. Això podria anar des de formar part del Consell de Govern, a ocupar càrrecs de segon nivell com directors generals i, fins i tot, l'obligatorietat de sotmetre's a una qüestió de confiança a mitjan legislatura, si Vox és a l'oposició.

La presència de directors generals de Vox i no consellers no és una opció llunyana i, de fet, el partit està en recerca d'alguns perfils tècnics. "No seria per cadires, sinó per vigilar", remarquen. Una frase que no repeteixen per parlar de la presidència del Parlament: "Hem de negociar? Comencem bé". A Vox no estan preocupats per la polèmica sorgida a tots els mitjans arran de piulades de Le Senne –el cervell jurídic de Vox Balears–, de caràcter masclista i de negacionisme del canvi climàtic, entre altres aspectes. Al contrari, "ens dona molta visibilitat". Un altre element que està en joc és la possibilitat que el PP també cedeixi perquè Vox tingui opció a un senador per designació autonòmica. Així i tot, aquest "no serà un punt de ruptura" entre els dos partits.

"El PP té gravat el TIL"

Si per a Abascal la llengua a l'educació és la línia vermella, aquest és el gran obstacle ara mateix en les negociacions. "Si se sobrepassa aquesta línia, tot el que vingui es podrà salvar", recalquen des de Vox. "Amb la llengua, el problema és que el PP té gravat el TIL –Tractament Integral de Llengües– i té pànic a la mobilització, però s'ha de cercar una fórmula que garanteixi la llibertat lingüística", afegeixen. La posada en marxa d'aquesta normativa per part de José Ramón Bauzá el 2013, amb Prohens com a portaveu parlamentària del PP, va comportar la mobilització més nombrosa de la història de les Illes, amb 100.000 persones pels carrers de Palma amb les camisetes verdes.

Les negociacions, a més, han canviat de to. S'ha imposat la discreció total i l'hermetisme. Hi ha més contacte telefònic i intercanvis de documents que no reunions en salons privats d'hotels de Palma. "La pròxima trobada de la mesa de negociació serà per ratificar l'acord o per trencar les converses", expressen. De moment, el PP pensa en el 3 o el 4 de juliol per a la primera sessió d'investidura de Prohens. Per qüestions de calendari, és la data més adequada, tenint en compte que Le Senne ha de contactar amb els portaveus de tots els partits per proposar un candidat o candidata.

stats