Política 20/06/2023

Un model educatiu basat "en el mèrit i l'esforç" i el retrocés del català, les claus de l'acord entre PP i Vox

Els populars i el partit d'extrema dreta pacten cinc grans temes programàtics, a l'espera de tancar la investidura de Prohens

2 min
Idoia Ribas (Vox) i Catalina Cirer (PP) quan van recollir l'acta de diputada

PalmaEl PP i Vox han arribat a un preacord amb el qual l'extrema dreta presidirà el Parlament, i també han pactat cinc grans temes programàtics, a l'espera de tancar la investidura de Marga Prohens en els pròxims dies. "Llibertat: les persones en el centre de l'acció política". Aquest és el primer punt del document, que deixa clares les intencions. S'hi destaca que "es posarà fi" a les polítiques "que ataquin la unitat de la nació", a més de "consolidar un model educatiu basat en el mèrit, l'esforç, la capacitat i el respecte als docents".

Els pares podran elegir lliurement el centre escolar i la primera llengua, i es modificaran les normes que suposin "una imposició lingüística, de maner aque s'assumeix que a les Illes existeixen dues llengües cooficials". Fa uns dies el president de Vox, Santiago Abascal, ja va dir que no avalaria cap govern a les Balears que no garantís la llibertat d'elecció per escolaritzar els fills amb el castellà com a llengua vehicular.

També s'eliminarà el requisit lingüístic a la sanitat, que els dos partits consideren "una trava" per atreure i fidelitzar els professionals sanitaris. Aquesta qüestió va estar a punt de suposar una crisi en el Govern del Pacte, i MÉS amenaçava el PSIB amb dimissions si s'estabilitzaven sanitaris sense el requisit del català. La sanitat pública, juntament amb els serveis socials, és un altre dels punts de l'acord programàtic, on s'afirma que "la família és la institució que més suporta les càrregues socials". Quant a l'apartat de comerç, indústria, sector primari i turisme, es destaca que es farà "una rebaixa substancial d'impostos i una reducció de la despesa política ineficient".

Violència contra les dones i menors tutelades

El quart punt es dedica a "la protecció de les dones, amb especial atenció a les menors tutelades". Es parla de violència contra les dones, evitant els conceptes de violència masclista i de gènere –sí que s'anomenen els discursos masclistes, "siguin civils o religiosos". A més, el PP ha assumit la violència intrafamiliar que abandera Vox. Els dos partits exigiran la derogació de la llei del 'només sí és sí' i reclamaran que s'inclogui la presó permanent per als violadors. A més, duran a terme una auditoria per identificar i dur als tribunals "tots i cadascun dels implicats en el cas de les menors tutelades abusades sexualment".

Finalment, el PP i Vox marquen com a prioritat "la seguretat i les màfies d'immigració", al·ludint a "una ruta migratòria consolidada" entre Àfrica i les Balears. Per això, demanaran al govern espanyol que es posin en marxa nous Sistemes Integrats de Vigilància Exterior (SIVE) a les Illes, que s'encarreguin de tenir més control sobre la immigració il·legal.

stats