Inici de legislatura
Política 21/06/2023

El PP ajorna la investidura de Prohens a principis de juliol

El president del Parlament iniciarà dilluns que ve la ronda de contactes, així que no podrà ser el 27 de juny

2 min
Marga Prohens en la constitució del Parlament d'aquest dimarts

PalmaEl 4 de juliol és la data assenyalada en vermell pel PP per a la primera sessió d'investidura de Marga Prohens com a presidenta del Govern. El president del Parlament, Gabriel Le Senne, ha anunciat aquest dimecres que el pròxim dilluns iniciarà els contactes amb les formacions polítiques amb representació a la Cambra per proposar un candidat a la investidura que tingui el màxim de suports. Això descarta que la sessió es pugui fer el 27 de juny, ja que s'ha de convocar amb 48 hores d'antelació. Així, totes les mirades apunten al dimarts 4 de juliol.

Aquesta data implica que s'arribarà al termini màxim establert per la normativa autonòmica per dur a terme la primera sessió d'investidura després de la constitució del Parlament, que marca l'inici de la legislatura. El punt clau és el transcurs de les negociacions entre el PP i Vox, que per ara no han avançat en el bessó de la qüestió: l'entrada o no de l'extrema dreta en el Govern. Per ara, Vox presideix el Parlament a través de Le Senne, en el que ha estat "un gest" del PP, en paraules del portaveu parlamentari, Sebastià Sagreras.

Així, el pròxim 26 de juny Le Senne iniciarà la ronda de contactes, i posteriorment haurà de convocar la Mesa del Parlament per fixar l'ordre del dia, que estarà ocupat per a les sessions d'investidura. Cal recordar que n'hi podria haver dues. Durant la primera sessió, Prohens hauria de sortir elegida per majoria absoluta, el que implicaria els vots favorables de Vox i, amb tota seguretat, la seva entrada en el Govern. En cas contrari, a la segona jornada, dos dies després, bastaria la majoria simple, per la qual cosa l'abstenció del partit d'extrema dreta seria suficient. Caldria veure, però, quin seria el preu a pagar.

Després de la constitució del Parlament, les posicions encara es trobaven contraposades. El PP insistia a governar en solitari, i Vox recordava que "mai no hem renunciat a entrar en el Govern". Faltarà per veure si el trencament de les negociacions entre el PP i Vox a Extremadura podrà tenir repercussions a les Balears, tenint en compte que les decisions del partit d'extrema dreta es prenen a Madrid, i cada comunitat és una peça més del tauler de joc. La candidata popular d'Extremadura, María Guardiola (PP), oferia a Vox el mateix que a les Illes: la presidència de la Cambra, un acord programàtic i quedar fora del govern. Això sí, el vot favorable de Vox és totalment necessari, mentre que a les Balears basta l'abstenció, ja que Prohens és l'única candidata viable.

stats