25-N
Política 08/11/2023

Teatre, unes jornades i un memorial a dones assassinades, els actes pel 25-N a les Balears

El programa s'iniciarà el pròxim 17 de novembre amb la II Jornada sobre Violència Masclista i Salut Mental

ARA Balears
3 min
Presentació programa 25-N

PalmaLa programació organitzada a les Balears pel Dia internacional de l'eliminació de la violència contra les dones, que se celebra el 25 de novembre, contindrà nombroses activitats, la majoria a Mallorca, entre elles obres teatrals, jornades i un memorial de dones assassinades.

Així n'ha informat en roda de premsa la consellera de Famílies i Assumptes Socials, Catalina Cirer, acompanyada de representants del Consell de Mallorca i de l'Ajuntament de Palma, destacant que, per primera vegada, les administracions competents en la gestió, atenció i prevenció de la violència contra les dones han unit esforços en un programa comú en el marc del dia internacional. Això, segons Cirer, no és irrellevant, ja que és "un reflex de la unitat, la determinació, la veritable preocupació i el treball transversal que suposa per a aquest Govern la lluita contra la violència masclista".

Fruit d'aquesta col·laboració interinstitucional, el programa d'actes s'iniciarà el pròxim 17 de novembre amb la II Jornada sobre Violència Masclista i Salut Mental, que tindrà lloc a Manacor, i inclou diversos tallers, representacions teatrals i exposicions. L'acte commemoratiu serà el 25 de novembre a Can Balaguer. La presentació, aquest dimecres, ha inclòs la presència de la pintora Carolina Adán, qui s'ha encarregat d'il·lustrar el programa d'activitats. A través de cinc il·lustracions, l'artista ha volgut representar les diferents etapes d'una dona des que comença el maltractament fins que aconsegueix trencar les cadenes i alliberar-se'n, gràcies al suport tant de les institucions com, especialment, del seu entorn.

El conseller de Presidència del Consell de Mallorca, Antoni Fuster, ha destacat també, durant l'acte de presentació, l'aliança establerta entre el Govern, el Consell i l'Ajuntament de Palma "en un tema tan important com aquest", perquè "les institucions tenen el deure d'actuar conjuntament i anar coordinades". Igualment, el conseller insular ha avançat que el Consell de Mallorca ha elaborat un programa propi amb activitats relacionades amb el 25-N "que en breu es presentarà públicament".

Amb tot, ha anunciat que l'acte central del Consell serà en memòria de les víctimes de violència masclista, que es durà a terme a Raixa el 24 de novembre. També hi haurà activitats de formació i de sensibilització al voltant de l'illa, com exposicions, conferències, tallers, contes, teatres i debats. També han estat presents en la presentació la regidora de Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana, Joventut, Interculturalitat i Igualtat de l'Ajuntament de Palma, Lourdes Roca, i la directora de l'Institut Balear de la Dona (IBDona), Catalina Salom.

Programa d'activitats a Mallorca

El 17 de novembre, en el marc del programa d'activitats organitzat, es durà a terme la II Jornada sobre Violència Masclista i Salut Mental en col·laboració amb el Consell de Mallorca. Dia 18, a partir de les 10 h, es farà a la plaça d'Espanya, el carrer del Sindicat, la plaça Major i els mercats de l'Olivar i Pere Garau la diada informativa Et feim costat contra la violència masclista.

El 21 de novembre serà el torn, a la sala de premsa de l'edifici de Cort, de la presentació de l'Informe anual sobre les violències contra les dones, mentre que del 22 de novembre al 16 de desembre es podrà gaudir de l'exposició Mirada Creuada al centre Flassaders. El 24 de novembre tindrà lloc a Raixa el memorial de les dones assassinades i dia 25, a Can Balaguer, es durà a terme l'acte commemoratiu pel Dia internacional de l'eliminació de la violència contra les dones. El 26 de novembre es representarà l'obra Ginoide al Teatre Mar i Terra; el 30 de novembre es farà la IV Jornada de coordinació institucional en el marc del 25-N; el 31 de novembre l'obra Ginoide es traslladarà al Teatre de Son Servera, i el 3 de desembre, al teatre Principal d'Inca.

Activitats a Menorca i Eivissa

El programa inclou també diferents actes organitzats a Menorca i Eivissa. En el cas de Menorca, el 23 de novembre es representarà l'obra Ginoide en el teatre Sant Miquel de Ciutadella, i el 25 de novembre hi haurà una taula informativa al centre assessor de la dona, l'acció de sensibilització No és No i, posteriorment, la representació teatral No és No en el parc del Freginal de Maó.

A Eivissa, el 3 de novembre es representarà l'obra de tracte CLIC. Quan tot canvia; els dies 16 i 17 de novembre s'oferirà una formació en atenció d'agressions sexuals; el 17 de novembre es representarà l'obra Ginoide al centre Can Jeroni; el 22 de novembre es farà la jornada Reflexionant sobre el cas Rubiales; els dies 27 i 28 de novembre es farà el taller Posa't a la seva pell, i el 28 de novembre, en el centre cultural de Jesús, es farà la jornada Diferents cares, mateixa violència.

stats