El post 23-J
Política 02/08/2023

Marta Rovira: "No investir Pedro Sánchez tindria conseqüències nefastes"

La secretària general d'ERC és partidària d'investir el candidat del PSOE perquè "Catalunya ha dit clarament que no a un govern del PP i Vox"

Pau Castellote
3 min
Marta Rovira en una imatge d'arxiu

BarcelonaInvestir Pedro Sánchez o repetir les eleccions generals. ERC ha arribat a la conclusió que la primera és l'única opció positiva per a Catalunya, tot i que insta el PSOE a moure's per fer una proposta que l'independentisme pugui acceptar. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha opinat aquest dimecres que no investir Pedro Sánchez "tindria unes conseqüències nefastes". En una entrevista a Catalunya Ràdio, Rovira ha emfatitzat que la repetició electoral deixaria el país en una mala situació i suposaria una "irresponsabilitat" per part dels partits independentistes amb representació a les Corts Generals: "Catalunya ha dit clarament que no a un govern del PP amb un complement de Vox".

La política exiliada a Suïssa ha dit que ERC vol continuar treballant en la línia de l'anterior legislatura, i vol fer-ho "amb molta més força, sumant els 14 vots independentistes", és a dir els d'Esquerra i també els de Junts. Ella mateixa manté contactes amb el secretari general dels juntaires, Jordi Turull, tot i que encara són incipients. Rovira ha insistit en la necessitat d'un "acord estratègic" i ha instat Junts a negociar "amb discreció". "Les eleccions espanyoles ens obliguen a arribar a un acord", ha dit la secretària general d'Esquerra, que demana una negociació "sincera i honesta per analitzar les propostes sobre la taula" en què els dos partits facin el mateix "en públic i en privat".

També aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va destacar que havia estat Catalunya qui havia evitat que a l'Estat hi hagués un govern de la dreta i l'extrema dreta. Els 26 diputats de PSC i Sumar i els 14 d'ERC i Junts van fixar una distància de +32 respecte als 8 que van obtenir PP i Vox. Una distància que no s'ha donat enlloc més de l'estat espanyol.

Els acords de Pedralbes

Segons ella, ha estat aquest desacord entre partits el que ha provocat la pèrdua de vots de l'independentisme cap a l'abstenció o cap al vot útil del PSOE i Sumar, un "vot prestat" que aspiren a recuperar en unes eleccions al Parlament. Creu que per recuperar la il·lusió del votant independentista caldria tornar a la unitat estratègica del passat, i ha recordat els pactes de Pedralbes com un moment en què l'independentisme no deixava que "qüestions formals" suposessin un impediment per negociar amb unitat davant d'Espanya: "Cal parlar amb el govern espanyol plegats, tal com es va començar a fer".

El desembre del 2018, amb Quim Torra de president de la Generalitat, els governs català i espanyol es van reunir al Palau de Pedralbes, on van coincidir que calia buscar "una resposta democràtica a les demandes de la ciutadania en el marc de la seguretat jurídica". Amb la taula de diàleg en marxa, es comprometien a buscar-la allà, malgrat les enormes diferències que van mostrar des del primer moment: l'executiu espanyol, llavors només format pel PSOE, va negar l'existència del dret a l'autodeterminació i va plantejar una reforma de l'Estatut com a mecanisme per vehicular la solució.

ERC demana ara a Junts arribar a un acord per fixar les exigències per la investidura de Pedro Sánchez. Els republicans han expressat públicament quatre condicions, tot i que aquest dimarts el president Aragonès va preferir passar-hi de puntetes. L'autodeterminació i l'amnistia, o almenys una concreció de com abordar-les en la taula de diàleg; el traspàs de Rodalies; la reforma del model de finançament i l'impuls del català a les institucions europees. Rovira ha dit que només en el cas que el candidat del PSOE "girés l'esquena a Catalunya" es negarien a la seva investidura: "Li toca a ell moure fitxa".

stats