Societat 30/04/2024

La Junta Electoral ordena la retirada de les publicitats de Vox a favor de la segregació lingüística

Amb la vista posada en les eleccions europees del 9 de juny, considera que el partit ha emprat els cartells com a propaganda

2 min
La pancarta es troba davant el col·legi La Salle.

PalmaLes tanques publicitàries que Vox ha penjat a diferents punts de Mallorca per promoure la segregació lingüística contravenen la Llei orgànica de règim electoral (LOREG). És per això que la Junta Electoral Provincial de les Illes Balears, a petició del PSIB, i per unanimitat, n'ha ordenat la retirada. Concretament, els socialistes han exigit que se suprimeixin dos dels cartells: un a Inca i un a Palma. Aquests són els que va denunciar perquè eren els que coneixia en el moment de fer la reclamació i són aquells sobre els quals la Junta ha emès dictamen. El PSIB ara queda pendent de si es retiren d'ofici totes les tanques idèntiques, i no sols les denunciades, o si cal tornar a fer una nova reclamació.

Als panells als quals es fa referència es veuen dues imatges d'un infant petit. En una, surt amb la boca tapada i l'eslògan 'Sense Vox'. A l'altra banda, el nin té cara destapada, al costat del lema 'Amb Vox'. Enmig d'ambdues fotografies hi ha un text que diu: "El primer pas cap a la llibertat. Campanya lliure elecció de llengua". La imatge que es mostra dona a entendre que els centres educatius, ara per ara, vulneren la llibertat dels infants i els impedeixen parlar en la llengua que volen.

Propaganda electoral

El pròxim 9 de juny se celebren les eleccions europees, que ja estan convocades i els candidats definits. Davant aquest fet, la Junta assenyala que "des de la convocatòria de les eleccions fins a l'inici legal de la campanya, queda prohibida la realització de publicitat o propaganda electoral mitjançant cartells, suports comercials o inserts a premsa, ràdio o altres mitjans". Aquestes actuacions "no es poden justificar per l'exercici de les activitats ordinàries dels partits". És precisament en aquesta darrera afirmació en la qual s'empara la Junta per ordenar la retirada dels panells de Vox. L'organisme assenyala que en aquest cas queda palès que els cartells són publicitats de Vox, "un fet que està explícitament prohibit a l'article 53 de la Llei orgànica de règim electoral". La campanya "no es pot considerar una activitat ordinària del partit", diu la Junta.

Vox, per la seva banda, va al·legar que les tanques no són contingut electoral, ni demanen el vot per a les eleccions europees ni inclouen imatges dels candidats de la formació. "És part de l'ideari polític que s'ha defensat per la formació en tot moment i lloc". En la mateixa línia, l'extrema dreta defensa que és possible fer, abans de l'inici de la campanya, les activitats habituals dels partits, "sempre que no estiguin encaminades a la captació de sufragis".

stats