Parlament
Política 01/05/2024

La dreta imposa la majoria i deixa Prohens fora de les compareixences a la comissió pel cas Koldo

Per part del Govern, hi assistiran el vicepresident, Antoni Costa, i el director general de l'IBSalut, Javier Ureña

3 min
Iago Negueruela, aquest matí al Parlament

PalmaLa comissió d'investigació del Parlament sobre el cas Koldo s'ha posat en marxa condicionada per l'intercanvi d'acusacions entre el PP i el PSIB que hi ha hagut sobre el cas de presumpta corrupció. L'organisme s'ha reunit aquest dimarts, just després del ple, per acordar el pla de treball i el llistat de compareixents a la comissió. Sense botar-se el guió previst, el PP i Vox han imposat la seva majoria i han evitat la compareixença de Marga Prohens, encara que sí que hi assistiran el vicepresident, Antoni Costa, i el director general de l'IBSalut, Javier Ureña, per part del Govern. Ho faran el proper 7 de juny, només dos dies abans de les eleccions europees.

El bloc de la dreta també ha incorporat peticions de compareixença a la mateixa Francina Armengol, com ja havia anunciat, però també als diputats socialistes i exmembres de l'Executiu del Pacte Iago Negueruela, Patricia Gómez i Marc Pons. La dreta també cridarà l'exministre José Luis Ábalos, Koldo García i altres persones presumptament vinculades a la investigació de l'Audiència Nacional: els responsables de l'empresa investigada, Soluciones de Gestión, Íñigo Rotaeche, Víctor de Aldama, Daniel Sierra i Juan Carlos Cueto.

Negueruela ha recriminat a la dreta que "menteixi i difami" sobre el cas, i ha reptat el PP a afegir Prohens a la llista de compareixents. "Si la hi inclouen, aprovarem el seu pla de treball, no els caldrà Vox", ha dit. També ha carregat contra la diputada de Vox Patricia de las Heras per haver fet una lectura sobre el seu pla de treball que "sembla una redacció i dictat d'unes conclusions". "Per fer això, votau-lo ja, i estalviam doblers a la ciutadania", ha etzibat. "No patiu que, quan siguin de veritat les conclusions, ho sabreu", ha contestat la diputada. Vox presideix la comissió a través de María José Verdú.

El diputat del PP José Luis Mateo ha carregat contra el PSIB perquè no ha proposat que compareguessin els principals implicats en la presumpta causa: "Ni Juan Cuarlos Cueto, ni Íñigo Rotaeche, ni Daniel Serra, ni José Luis Ábalos, ni el mateix Koldo Garcia; és inaudit". Preguntat sobre per què els populars han deixat fora de la comissió el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, que apareixia a les escoltes policials, Mateo ha assegurat que "la Guàrdia Civil ja ha descartat la veracitat d'aquestes escoltes".

Un pla de treball retallat

El pla de treball aprovat pel PP i Vox arriba retallat. Els socialistes varen presentar un text a la mesa criticant que els plans del PP i Vox superaven "l'objecte de la comissió" amb sol·licituds de compareixença "a persones que no tenen res a veure amb el contracte investigat", i també "l'àmbit territorial, citant representants polítics d'altres comunitats". Vox ha fet marxa enrere en algunes de les seves sol·licituds, però no el PP, que ha mantingut la petició de compareixença de Joan Gual de Torrella, president de l'Autoritat Portuària durant la compra de les mascaretes, la qual havia impugnat el PSIB.

Castells lamenta que se cerqui "erosionar el contrari"

Des del grup mixt, el diputat de Més per Menorca Josep Castells ha lamentat que se centri "tot el debat en Armengol i Prohens" i ha lamentat que la intenció dels grups majoritaris a la comissió sigui "erosionar el contrari". En presentar el seu pla de treball (que no ha sortit endavant, encara que el PP i Vox han inclòs algunes de les seves propostes al seu), el diputat ha carregat contra el PSIB per "voler posar el dit a l'ull al PP i cridar Prohens". "Nosaltres volem que vingui el director de l'IBSalut i ens expliqui com és que no es reclama [a l'empresa] en temps i forma, el Govern queda en fals i aleshores sembla que es munti un expedient per justificar la pròrroga de la reclamació de 2,6 milions d'euros per després desistir-ne amb un document que no té cap motivació", ha enraonat. Mentrestant, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha remarcat que, des que va esclatar el cas Koldo, "moltes persones han estat posades en el debat mediàtic": "És important que tinguin l'oportunitat de comparèixer i aclarir quin ha estat el seu paper", ha afegit.

stats