Política 06/04/2019

El PSIB considera les Illes com un laboratori de sostenibilitat ambiental

Aquest dissabte es du a terme a la UIB la primera jornada per decidir la base programàtica del partit per a les pròximes eleccions

Carles Tudurí
2 min
El PSIB convoca avui prop de 400 persones a la seva conferència política

PalmaEl PSOE considera les Illes Balears com un laboratori de sostenibilitat ambiental i un aparador al món del que s'ha de fer per combinar creixement i equilibri territorial i mediambiental, segons es desprèn de les intervencions que han fet a la Conferència Política del PSIB iniciada aquest dissabte a la UIB tant la presidenta del Govern, Francina Armengol, com la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

En una taula rodona celebrada en el marc d'aquesta conferència, per a la qual s'han acreditat unes 325 persones, Armengol ha insistit en les mesures que ha duit a terme el seu Govern en els darrers quatre anys a fi d'apostar per un model econòmic més sostenible, en al·lusió a la nova Llei de canvi climàtic i transició Energètica, la Llei de residus i a la limitació d'entrada vehicles a Formentera.

Ribera ha reconegut que una de les potencialitats de les Illes dins l'àmbit de la sostenibilitat és l'ampli consens que hi ha en la societat per contribuir a un canvi de model. Segons Ribera, el fet d'estar assentada en un territori molt limitat i fràgil contribueix al fet que es tinguin en compte més els efectes positius del canvi que les barreres.

La líder dels socialistes balears ha assenyalat que l'àmbit mediambiental és un dels factors que s'han de definir, d'acord amb el principi de la sostenibilitat, a més del social, concepte que ha d'aplicar-se a la garantia dels drets i la igualtat d'oportunitats, i de l'econòmic, amb la diversificació productiva i la redistribució de la riquesa.

Ribera ha elogiat l'"anticipació" del Govern respecte d'altres regions i al conjunt de l'Estat i ha promès que, si el PSOE continua al govern, es fomentaran unes polítiques que, a més, tenen el suport de la Unió Europea.

El PSIB-PSOE ha reunit aquest matí més de 300 persones de 67 agrupacions en una conferència política que té lloc a la UIB per decidir la base programàtica del partit pels pròxims anys, però, sobretot, per a les eleccions del 26 de maig.

Diferents comissions definiran les propostes del partit sobre temes com el model econòmic, la innovació, la participació, el turisme, les empreses, l'ocupació, la sostenibilitat, l'educació, la universitat, la cultura, la recerca, la salut, la mobilitat, l'habitatge, els drets i el feminisme, entre altres.

Després d'haver mantingut reunions amb aproximadament milt persones i unes 130 entitats econòmiques, socials, culturals i del tercer sector, els socialistes presentaran el document marc 'Decidim el futur', el qual conté 1.566 punts que abasten blocs com l'economia, el medi ambient, l'habitatge, la mobilitat, els drets socials i el feminisme. Totes les àrees temàtiques es desenvoluparan amb la sostenibilitat com a horitzó a assolir a curt, mitjà i llarg termini.

En la intervenció inicial del màxim responsable d'aquesta conferència, el conseller Iago Negueruela ha recordat que el partit fa 140 anys que contribueix a "fer història" i ha destacat que es vol impulsar un model sostenible basat en pilars tan importants com l'educació, la sanitat i l'habitatge, i ha destacat l'aposta per nous drets, com el de la mort digna. "Serem avantguarda de canvi", ha assegurat.

stats