PSIB
Política 26/06/2024

El PP rebutja l'oferta d'Armengol per engegar Le Senne: "No té gens de credibilitat"

El PSIB-PSOE, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem volen revocar el president del Parlament

4 min
El portaveu del PP en el Parlament, Sebastià Sagreras.

El portaveu del PP, Sebastià Sagreras ha rebutjat aquest dimarts la proposta de la secretària general del PSIB, Francina Armengol, qui ha ofert els vots socialistes a la presidenta del Govern, Marga Prohens per fer fora Gabriel Le Senne com a president del Parlament. "Ni el PSIB ni Armengol tenen gens de credibilitat", ha dit Sagreras, qui ha recordat altres episodis en els quals el PSIB ha ofert els seus vots, afirmant que només serviren "per beneficiar Vox". "M'atrevesc a dir que es retroalimenten", ha dit el portaveu.

Sagreras s'ha referit a la investidura de Marga Prohens, on el PSIB "es va negar" a abstendre's "encara que sumaven més que la resta de l'esquerra junta i no hi havia cap majoria alternativa", o la votació del sostre de despesa que va estar marcada pel debat del calendari per la lliure elecció de llengua a l'educació.

Sobre els motius pels quals demanen engegar Le Senne, Sagreras ha recordat que ja han condemnat l'ocorregut "de manera contundent". En aquesta línia, el diputat ha argumentat que des del PP demanen "a tots els grups fer una profunda reflexió per rebaixar la tensió i la crispació enfront d'un clima irrespirable en el Parlament, no des del dimarts, sinó des de les darreres setmanes". Concretament, Sagreras ha reclamat a Armengol que, com a secretari general del PSIB, "reflexioni també i no contribueixi a aquesta crispació". Així mateix, ha carregat contra Armengol amb el cas Koldo "que reflexioni sobre altres temes que també són importants" i sobre la Llei d'amnistia, normativa que considera que "romp la separació de poders a l'estat de dret per beneficiar persones processades fins i tot per delictes de corrupció".

Armengol ha qualificat la situació "d'emergència democràtica"

La secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, ha ofert aquest dimarts els vots dels socialistes a la presidenta del Govern, Marga Prohens, perquè fes fora el president del Parlament, Gabriel Le Senne, després d'esquinçar una fotografia d'Aurora Picornell durant el ple del passat dimarts. Segons ha informat la formació aquest dimarts, la decisió s'ha pres després d'haver duit a terme una executiva "d'urgència" precisament per tractar aquesta qüestió que consideren que és "d'emergència democràtica".

En aquest sentit, l'expresidenta del Govern i actual presidenta del Congrés ha anunciat, a través d'un vídeo a les xarxes socials, que el PSIB ha pres el que consideren una decisió "ferma", davant una situació "extraordinària".

"Després d'haver demanat la dimissió de Le Senne juntament amb els altres partits a l'oposició i veient que la dreta no està actuant com pertoca en un moment extraordinari que està afectant la nostra democràcia, estam disposats a oferir els vots dels nostres diputats per forçar a retornar la normalitat democràtica en el Parlament", ha explicat Armengol.

L'oferiment dels socialistes arriba just una setmana després que el president de la Cambra autonòmica, Gabriel Le Senne (Vox) esquinçàs una imatge d'Aurora Picornell i altres dones represaliades pel franquisme durant el debat de la presa en consideració de la derogació de la Llei de memòria democràtica. La diputada socialista i membre de la mesa del Parlament, Mercedes Garrido, va assistir-hi amb una imatge de Picornell impresa i aferrada al seu ordinador en senyal de protesta per la derogació de la llei.

"Els fets ocorreguts la setmana passada pel president, Le Senne en el Parlament, van en contra del respecte democràtic, de les víctimes del franquisme, de la tolerància i de la democràcia", ha enraonat Armengol sobre el comportament del president del Parlament que, després d'esqueixar la imatge, va expulsar les diputades socialistes, Mercedes Garrido i Pilar Costa de la Cambra. A més, el PSOE assenyala que manté la seva sol·licitud que la Mesa del Parlament es reuneixi de manera urgent per tramitar la petició conjunta de l'oposició d'iniciar el procés d'expulsió del president del Parlament, una iniciativa que ha quedat pendent per decisió del mateix Le Senne.

Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia també va oferir els vots de la formació a la presidenta del Govern, Marga Prohens per fer fora Le Senne, segons fonts pròximes a la formació. Cal recordar que actualment el PSIB disposa de 18 diputats i MÉS per Mallorca, de 4.

L'oposició sol·licita la convocatòria de la Diputació Permanent per revocar Le Senne

Aquest mateix dimarts tots els grups de l'oposició en bloc —els grups parlamentaris Socialista, MÉS per Mallorca i mixt (Més per Menorca i Unides Podem)— han registrat un escrit dirigit a la Mesa del Parlament sol·licitant la convocatòria de la Diputació Permanent, perquè aquesta convoqui un ple extraordinari on es debati i voti la remoció del president del Parlament de les Illes Balears, d'acord amb l'Article 39.d) del Reglament del Parlament, segons la petició dels mateixos grups de 19 de juny i que el PP i Vox varen impedir que es tractàs al ple de dia 20. Els grups signants han posat en relleu l'extraordinària gravetat dels fets ocorreguts al ple de dia 18 de juny —quan va trencar la foto de Picornell—, i que no poden quedar amb una simple "estirada d'orelles" per part de la presidenta del Govern i unes disculpes extemporànies i forçades per part de qui ocupa la presidència del Parlament.

stats