Parlament
Política Parlament 20/06/2024

El PP va pressionar Le Senne perquè retiràs les fotos de les Roges del Molinar

El president del Parlament reconeix en un comunicat que va rebre "queixes de nombrosos diputats de diversos grups"

3 min
El retrat d'Aurora Picornell a l'ordinador de la secretària segona de la Mesa, Pilar Costa

PalmaEl president del Parlament, Gabriel Le Senne, va ordenar que es retirassin les fotografies de les Roges del Molinar que exhibien els membres de la mesa del PSIB i ho va fer després de rebre queixes dels grups parlamentaris del PP i Vox. Així ho confirmen diverses fonts consultades per l'ARA Balears, que assenyalen que el líder de la Cambra es va sentir "pressionat" per actuar. El que no es podia preveure és que ho faria perdent els papers i arrencant i esqueixant una de les fotografies, una actitud que han censurat tots els grups sense excepció.

El mateix Le Senne ha fet públics diversos comunicats en què es disculpa per haver "perdut els nervis", però també s'ha justificat insistint que l'actitud de la vicepresidenta segona i la secretària de la mesa, Mercedes Garrido i Pilar Costa, va ser "provocadora". A més, ha insistit que, al principi, tot i que no hi estava d'acord, els anava a permetre mantenir els cartells en els seients de la mesa, i que no va actuar fins que va rebre "queixes de nombrosos diputats de diversos grups". "Davant aquesta situació, i segons el deure de neutralitat i imparcialitat (...) el president va informar en privat a la vicepresidenta segona que, si no retiraven voluntàriament els cartells, les cridaria a l'ordre i les expulsaria", explica a l'escrit.

Fonts del gabinet de Le Senne apunten que varen ser diputats del PP i Vox els que li varen fer arribar el seu malestar. Segons fonts del PSIB, la representant de Vox Patricia de las Heras va comunicar el descontentament del grup amb les fotografies a un lletrat, que l'hauria fet arribar a la mesa, mentre que el portaveu del PP Sebastià Sagreras va traslladar la queixa al vicepresident primer de la mesa, Mauricio Rovira (PP). Fonts del Partit Popular admeten que es va fer un "comentari" a Rovira explicant-li que consideraven inapropiat l'ús de cartells per part del PSIB a la mesa, a través de l'argument que Garrido i Costa s'haurien d'haver limitat a col·locar-los als seus escons de diputades, a la bancada socialista. Però les mateixes fonts es desvinculen de la decisió de Le Senne d'arrencar i esquinçar les fotografies, un fet que aquest dijous la presidenta, Marga Prohens, ha criticat amb contundència al ple. "Ell és el responsable dels seus actes", expressen les mateixes fonts.

El moment en què Garrido mostra els cartells a Le Senne a l'inici del ple

Segons fonts del PSIB, Garrido va advertir Le Senne que col·locarien les fotografies abans de fer-ho, i el president va respondre que no les retiraria "si no rebia queixes". En un vídeo gravat a l'hemicicle, es veu com els dos diputats parlen mentre Garrido sosté les fotografies. Una estona després, Le Senne hauria traslladat a la vicepresidenta que l'estaven "pressionant". Finalment, el president de la Cambra va actuar requerint a Garrido i Costa la retirada dels cartells, a la qual cosa es varen negar, una actitud que Le Senne ha titllat de "desafiant" i que el va dur a trencar un dels retrats. "Em vaig enfadar i vaig fer quelcom que no hauria d'haver fet", ha admès aquest dijous als passadissos del Parlament. Le Senne, que ahir va assegurar a RTVE que "desconeixia el que llevava" de la mesa, en un intent de descartar que pugui existir un delicte d'odi en la seva actuació, aquest dijous ha admès que sabia que es tractava de cartells relacionats amb la memòria democràtica, i que justament els va llevar per això, perquè va considerar que interferien en el debat sobre la derogació de la Llei de memòria democràtica.

stats