Política 15/06/2023

PP i Vox, una negociació enrocada amb la repetició electoral a l'horitzó

La primera trobada entre els dos partits ha acabat lluny d'un acord per investir Prohens, més enllà de constatar les coincidències en qüestions econòmiques

3 min
PP i Vox han acabat sense un acord d'investidura en la primera trobada

PalmaLa primera reunió entre el PP i Vox per acordar la investidura de Marga Prohens va acabar així com va començar: els populars reclamant una abstenció per governar en solitari, i els de Jorge Campos exigint entrar a l'Executiu. El PP manté que el seu model és el de la Regió de Múrcia, mentre que Vox vol el de Castella i Lleó i, des de dimarts, també el del País Valencià, amb la gestió d'algunes Conselleries. S'han instat a reunir-se una altra vegada sense concretar un dia, tot i que no es dilatarà en el temps. Podria ser aquesta setmana.

Prohens, que va acudir a la trobada després que la seva absència provocàs la setmana passada que Vox plantàs el PP, va plantejar la reunió com un intent de mostrar les coincidències entre els dos partits. Fonts del PP van apuntar que es va voler arribar a un acord programàtic, especialment pel que fa als temes fiscals i de suport a les famílies, traslladant la predisposició d'ampliar-les "si és necessari". Sempre, però, amb la posició de governar en solitari. Les qüestions econòmiques són pràcticament coincidents, i per això a la trobada, que va durar una hora i mitja, no es va parlar d'educació, ni d'igualtat ni de memòria democràtica, que són temes que els enfronten. Tot, amb la presència de l'emissària enviada per Santiago Abascal per pilotar les negociacions.

Tampoc es va parlar de la composició de la Mesa del Parlament. El que succeeixi a les Balears s'ha d'entendre en clau estatal. Mentre Isabel Díaz Ayuso, amb majoria absoluta, ha atorgat un lloc de la Mesa a Vox, el candidat del PP de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, ha pactat el repartiment d'aquest organisme només amb el PSOE, tot i que també necessita l'abstenció de Vox per governar –ha quedat a dos escons de la majoria absoluta, i Prohens a quatre. L'extrema dreta d'aquesta comunitat ja amenaçava amb una repetició electoral després de conèixer-se la decisió de López Miras.

A les Illes, Vox espera que Prohens reservi un lloc de la Mesa a Vox, sigui o no la presidència del Parlament. El 2019, els populars van cedir un dels seus llocs a Ciutadans. Si la líder del PP balear no cedís en aquesta qüestió, Vox no descarta forçar la repetició electoral, tot i que saben que es podria entendre com un fracàs entre el seu electorat. El PP té una posició semblant: sostenen que, abans que una coalició amb Vox, es tornarà a les urnes. Sumar més que l'esquerra indica que Prohens és l'única candidata viable, exposen.

De moment, el PP ha demanat que, per ara, no es convoqui el ple per constituir el Parlament, que el president en funcions de la Cambra, Vicenç Thomàs, va proposar que es fes dia 20. El màxim legal és el 27. Des que es constitueixi el Parlament, es tindran quinze dies per fer les sessions d'investidura –la primera, per majoria absoluta, i la segona per majoria simple–, i a partir d'aquí un màxim de 60 dies per tenir una presidenta, si no hi ha un acord inicial. En cas contrari, el Parlament es dissoldrà i es convocaran noves eleccions, tot i que els dos partits es mostren optimistes.

El paper de les eleccions generals

No s'ha d'oblidar que el 23 de juliol hi haurà eleccions generals, l'única oportunitat que s'ha donat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, d'arribar al govern espanyol. Es poden fer distintes lectures: Prohens pot voler un govern en solitari, sabent que podria dilatar la investidura fins després de les generals, i a partir d'aquí incorporar consellers de Vox. Així i tot, el PP balear i Vox arribarien a les urnes mostrant una imatge d'incapacitat d'arribar a acords. Això a escala autonòmica, ja que a Alcúdia, Calvià, Llucmajor i Marratxí sí que s'ha acordat anar de bracet. A Palma, encara no hi ha acord, i no es descarta que no n'hi hagi abans del dissabte, que és quan es constitueixen els ajuntaments. En la mateixa situació es troba el Consell de Mallorca: Llorenç Galmés (PP) i Pedro Bestard (Vox) encara no s'han reunit.

S'ha de tenir en compte, també, que Feijóo es desplaça aquest dijous a Mallorca per presidir la Junta Directiva del PP balear, on es parlarà de les candidatures populars al Congrès i Senat que ha aprovat aquest dimecres el Comitè Electoral estatal. Després del pacte al qual s'ha arribat entre el PP i Vox al País Valencià, seria complicat entendre que el líder del partit arribàs a les Illes un dia després de tancar-se un altre acord amb l'extrema dreta, ja que trencaria completament la seva imatge de moderació.

stats