Política 14/06/2023

El PP vol que el Parlament es constitueixi abans de Sant Joan

El representant popular a la Mesa de la Cambra ha demanat que, per ara, no es fixi una data per dur al ple, tot i que no descarten que sigui dia 20

2 min
Marga Prohens i Antoni Costa davant el Parlament

PalmaEl PP i Vox es troben en aquests moments en plenes negociacions per investir Marga Prohens, amb els dos partits amb posicions totalment allunyades. Davant això, de moment els populars han demanat aquest dimecres al president del Parlament, Vicenç Thomàs, que per ara no es fixi una data per al ple que ha de constituir la nova Cambra, segons ha avançat Diario de Mallorca i ha confirmat l'ARA Balears. Des del moment que es constitueixi, es tindran 15 dies per dur a terme la sessió d'investidura de Prohens –per majoria absoluta, inicialment, i per majoria simple, en cas que no es tiri endavant la primera. En cas que no fructifiqui, el reglament marca que al cap de dos mesos es dissoldrà el Parlament i es convocaran noves eleccions. El que tenen clar en el PP és que abans de Sant Joan, el cap de setmana que ve, s'ha d'haver fet aquest primer ple.

Així i tot, no descarten que es pugui fer igualment dia 20, que era la intenció inicial. El límit legal és el 27, un mes després de les eleccions autonòmiques. Des del PP recorden que la convocatòria del ple s'ha de demanar 48 hores abans, per la qual cosa demà o divendres es podria fer la petició. Tot dependrà dels resultats del resultat de les negociacions, en què un dels temes a tractar serà la composició de la futura Mesa. Vox vol seguir el camí de Castella i Lleó i el País Valencià, on presidirà la Cambra, i Prohens s'inclina per la Regió de Múrcia, on el PP i PSOE han exclòs l'extrema dreta de l'organisme.

El PP no tem anar a la repetició electoral

"O govern en solitari, o Múrcia". Aquesta és la consigna que es repeteix en el PP davant la reunió que està tenint lloc en aquests moments entre els populars i el partit de Jorge Campos per investir Prohens. Per què la Regió de Múrcia? Podria ser l'avantsala del que succeirà a les Balears. El PP es va quedar a dos escons de la majoria absoluta i sumà més que l'esquerra, una situació similar a les Illes, on Prohens ha quedat només a quatre diputats.

Aquest dimecres s'ha conegut que el líder popular de la regió, Fernando López Miras, ha exclòs Vox del repartiment de la Mesa del Parlament, a banda de negar-li l'entrada a l'Executiu. Aquesta decisió ha portat a l'extrema dreta a amenaçar amb eleccions autonòmiques i votar en contra del PP a les dues sessions d'investidura. A les Illes, ni el PP ni Vox temen les conseqüències d'arribar a aquesta situació. Jorge Campos, per ordre de la direcció estatal, ha exigit entrar a l'Executiu, i més després del pacte PP-Vox que s'ha assolit al País Valencià, i Prohens s'enroca en un govern en solitari. Els dos partits estan disposats a anar a una repetició electoral. Cal recordar, a més, que Santiago Abascal ha enviat una emissària des de Madrid per pilotar les negociacions.

De moment, Prohens ha cedit a una de les exigències de Vox: estar present a la mesa de negociació. La seva absència va provocar que Vox plantàs el PP. Damunt la taula, sobretot hi ha la possibilitat de cedir alguns dels llocs de la Mesa del Parlament, a més de perfilar algunes qüestions programàtiques. L'única línia vermella dels populars és que no hi hagi cap partit més que ells al Govern.

stats