Política 11/05/2021

Els partits illencs continuen immersos en la polèmica pel final de l'estat d'alarma

El PP rebutja les restriccions però critica la manifestació de dissabte

4 min
Manifestació de dissabte contra el toc de queda a la plaça d'Espanya de Palma

PalmaL'estat d'alarma va acabar el 9 de maig, però la polèmica sobre el seu final i el manteniment de les restriccions a les Balears continua entre els partits polítics illencs. A 24 hores d'un ple del Parlament al qual no assistiran ni la presidenta del Govern, Francina Armengol, ni el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, les formacions han demostrat que l'enfrontament sobre aquest tema està lluny d'acabar. El president del PP balear, Biel Company, ha criticat que continuïn restriccions com el toc de queda o les limitacions a bars i restaurants, que encara no poden obrir els interiors. Però també ha lamentat les imatges que es varen produir dissabte durant la manifestació d'un centenar de negacionistes a la plaça d'Espanya de Palma. El popular ha fet una crida "a la responsabilitat" i ha mostrat la seva solidaritat amb la policia. "Criticam les normatives i reclamam que es canviïn, però s'han de respectar. Els dos missatges són compatibles", ha dit.

Segons Company, "el toc de queda i les restriccions no estan justificats des del punt de vista sanitari" i responen a criteris "més polítics que no sanitaris". "Molta de gent ho considera un atac a la seva llibertat, i és hora d'equilibrar la salut i l'economia", ha afegit, a més de criticar que "som la darrera comunitat autònoma en vacunació, quan és la principal solució". "L'Estat no ha prioritzat les destinacions turístiques i Armengol calla, igual que amb el REB", ha continuat. El líder del PP ha considerat que "la normativa d'Armengol no és la correcta" i ha recordat que, al contrari del que ha passat a les Balears, el Tribunal Superior de Justícia de les Canàries ha rebutjat mantenir les restriccions. "La disparitat de criteris dins del món judicial no és bona d'entendre per la gent normal i corrent", ha afegit. El popular ha criticat que, "si no s'havia d'allargar l'estat d'alarma", calia "corregir algunes normatives perquè les comunitats autònomes poguessin prendre determinacions en funció de la seva situació". "Sánchez no ha donat eines clares per fer front a la pandèmia a cada territori", ha subratllat.

Per la seva part, el diputat de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha carregat contra el govern espanyol i ha considerat "una irresponsabilitat" la decisió de finalitzar l'estat d'alarma. "Quins són els motius pels quals Madrid no ha prorrogat l'estat d'alarma?", ha demanat. "En primer lloc, les eleccions a Madrid, i després la manca de voluntat de debatre en el Congrés i no voler assumir més ajudes", ha respost també. Ferrà ha qualificat de "poc valenta" l'actitud de Pedro Sánchez i ha lamentat que hagi deixat les autonomies "als peus dels cavalls".

A més, Ferrà ha fet referència a la "inseguretat jurídica" que provoca que les normes s'apliquin a uns territoris i a altres no. "El Tribunal Superior de les Illes Balears ha dit que sí, però no ha passat el mateix al País Basc, les Illes Canàries i altres territoris", ha explicat. "La situació és asimètrica i, si tenim unes mesures i els veïnats no, això ens pot perjudicar", ha continuat, a més de criticar que "continuam amb una vacunació baixa, quan se'ns va prometre que a mitjan maig estaríem a uns nivells que no són els que tenim". "Així encara s'entén menys la decisió del govern d'Espanya, i els experts sanitaris apunten a una greu negligència", ha remarcat. "Assumirà el govern espanyol alguna classe de responsabilitat si la situació pandèmica es complica els pròxims 15 dies?", ha demanat.

La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, també ha fet referència a la situació posterior al final de l'estat d'alarma i als aldarulls de dissabte passat. A més de transmetre el seu suport a la policia, Guasp ha criticat "el caos jurídic" que s'ha generat. "Fa mesos que demanam quines alternatives hi havia més enllà de l'estat d'alarma i les comunitats ara estan desemparades", ha dit. La diputada taronja també ha recordat que el seu partit ha demanat a Armengol "que flexibilitzàs les restriccions i que la prohibició no sigui l'única solució". A més, Guasp ha reclamat "transparència i que es publiquin els informes i les actes dels experts". "Quina és la base per perllongar les restriccions? Instam el Govern que presenti el pla de desescalada a tots els sectors i els ciutadans", ha continuat.

D'altra banda, la portaveu adjunta de Podem, Esperança Sans, ha criticat el posicionament PP i ha censurat "l'ús pervers" que fa "de la paraula llibertat". "Les Balears són la segona comunitat amb una incidència més petita gràcies a unes restriccions que han prioritzat la salut", ha comentat. Sans ha qualificat els missatges contradictoris de Biel Company de "ridículs". "L'única cosa que s'han dedicat a fer des de l'oposició és anar contra totes les mesures que anunciaven el govern espanyol i l'Executiu autonòmic", ha afegit. Sans ha carregat contra "els missatges populistes i demagògics" de l'oposició. "Varen votar en contra de l'estat d'alarma i ara es queixen que no hi hagi estat d'alarma. Volen barra lliure com a Madrid?", ha demanat.

Finalment, la portaveu adjunta del PSIB, Silvia Cano, ha repetit que les restriccions del Govern "són imprescindibles per no malbaratar l'esforç immens de la ciutadania i les empreses durant més d'un any de pandèmia i mantenir-nos com a una destinació turística segura". Segons Cano, "si les Balears seguissin el model que proposa Company, que és el d'Ayuso, ens podríem oblidar d'una temporada turística".

stats