Consell de Govern
Política 03/05/2024

El Govern defensa la unitat del català, però diu que no pot "tapar la boca a Vox"

Costa assegura "respectar" les posicions dels seus socis al Parlament

1 min
Antoni Costa, aquest matí a la seu de la conselleria d'Hisenda

PalmaEl vicepresident, Antoni Costa, ha admès aquest divendres les diferències entre el parer del Govern i els seus socis al Parlament de Vox sobre llengua. Mentre l'Executiu defensa l'Estatut d'Autonomia i la unitat de la llengua catalana, Vox vol que es parli de "llengües balears" en plural. Però tot i això, Costa ha evitat censurar la posició de l'extrema dreta, insistint que, encara que no la comparteix, la "respecta": "El Govern balear no pot tapar la boca a Vox, només faltaria".

El portaveu del Govern ha instat a tenir una posició "moderada i tranquil·la" sobre política lingüística. "Com a regla general no hi ha conflictivitat sobre llengua al carrer, i no la volem cercar", ha remarcat: "Hi ha dues llengües oficials que mereixen el màxim respecte".

Després que la portaveu de Vox, Manuela Cañadas, qüestionàs dijous passat l'autoritat de la Universitat de les Illes Balears (UIB) com a referent acadèmic en matèria lingüística a les Illes, Costa ha defensat la institució. Tot i això, ha insistit que "no serà el Govern qui li digui a Vox quin ha de ser el seu posicionament". Amb els mateixos termes s'ha referit a la concessió per part de Felip VI de l'estatus de 'reial' a l'Acadèmi de sa Lléngo Baléà, una associació que nega la unitat de la llengua catalana i es comunica en castellà o bé en català no normatiu.

Sobre la manifestació per la llengua catalana que l'Obra Cultural Balear (OCB) ha convocat per al proper diumenge, Costa ha dit desconèixer si algun membre del Govern hi assistirà. Amb tot, ha negat que existeixi "conflictivitat social" sobre la llengua.

stats