Pandèmia

Simón, "molt decebut" amb les festes nocturnes: "No he sabut transmetre el missatge"

Sánchez assegura que d'aquí 100 dies s'haurà aconseguit la immunitat de grup

3 min
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en roda de premsa

Madrid"Seguim tenint coronavirus. Segueix havent-hi molt coronavirus a Espanya. I qui ho vulgui entendre..." Així ha arrencat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, la roda de premsa habitual dels dilluns, després que aquest cap de setmana s'hagin viscut dues nits –especialment dissabte– d'importants aglomeracions per la fi del toc de queda. "No estic enfadat, estic decebut. Molt. Jo crec que fins i tot amb mi mateix, perquè clarament no he sabut transmetre el missatge a la ciutadania, als mitjans i als polítics", ha afirmat. Simón ha lamentat no haver aconseguit que l'apel·lació a la "responsabilitat" de la ciutadania es reflecteixi, i ha indicat que després de les imatges del cap de setmana no pot fer pronòstics de l'evolució dels contagis i les hospitalitzacions.

"La fi de l'estat d'alarma no era la fi del coronavirus ni dels riscos", ha insistit l'epidemiòleg, que tot i entendre les "ànsies" de determinats grups de poblacions, ha demanat a qui va sortir al carrer "a fer el que li va donar la gana" que "ara tingui el valor de controlar el que faci els pròxims dies". Simón ha augurat que s'observarà un "petit pic" de contagis, però s'ha mostrat esperançat que l'impacte al global de la població no sigui excessivament alt. Ara bé, ha advertit que hi ha col·lectius que encara no estan vacunats i que, per tant, segueixen estant exposats als contagis. En la mateixa línia s'expressa el cap de medicina preventiva i epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, en declaracions a l'ARA: "Sense estigmatitzar els joves, han de pensar que es poden contagiar ells i els altres, i que encara hi ha molta gent sense vacunar".

Trilla i Simón coincideixen en una certa autocrítica a l'hora de no haver aconseguit que els joves se sentin interpel·lats. El director tècnic de Sanitat també ha carregat contra els mitjans de comunicació, a qui ha acusat d'exhibir "comptadors" dels minuts que faltaven perquè decaigués l'estat d'alarma. "Les imatges de dissabte s'han utilitzat amb fins que no tenen a veure amb el control del coronavirus. Això no m'ha decebut tant, m'ha fet pena", ha afirmat Simón. Tot i aquest disgust, l'epidemiòleg ha mostrat una "certa esperança" que el bon ritme de vacunació minimitzi l'impacte dels comportaments irresponsables.

Optimisme de Sánchez

Qui s'ha mostrat molt optimista en aquest sentit ha sigut el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que aquest dilluns ha assegurat victoriós que d'aquí 100 dies hi haurà el 70% de població immunitzada a l'Estat "i, per tant, la immunitat de grup". Es tracta d'una primera fita per assolir l'objectiu que a finals d'estiu sigui el 80%. "A Espanya, les dades conviden a l'optimisme. Tenim un procés de vacunació que s'accelera dia a dia. Estem començant a superar aquesta calamitat", ha afirmat el president del govern espanyol des d'Atenes, on s'ha reunit amb el primer ministre hel·lè, Kyriakos Mitsotakis.

Les xifres d'aquest dilluns situen els vacunats amb pauta completa en 6,2 milions de persones a l'Estat i amb una punxada, en gairebé 13,8 milions. "Un terç de la població adulta té com a mínim una dosi i, d'aquest, la meitat té la pauta completa", ha assegurat el cap de l'executiu. La vacunació va rebre entrebancs en els seus inicis amb els retards i els embolics amb les franges d'edat en què administrar AstraZeneca, així com amb la paralització de la vacuna de Janssen, però fa algunes setmanes que s'ha assolit velocitat de creuer. A Catalunya, les persones d'entre 50 i 59 anys ja han començat a rebre les primeres dosis.

Alguns experts, però, com el metge i investigador Salvador Macip, recomanen prudència i han posat en entredit el missatge de Sánchez. "¿100 dies per aconseguir aproximadament el 80% de tota la població (no només adults) amb dues dosis? Sembla poc probable. Hem de procurar no crear falses expectatives per evitar relaxació i, després, frustració", ha piulat a Twitter.

Sánchez, que s'ha sotmès a les primeres preguntes dels periodistes des de la derrota del PSOE a les eleccions madrilenyes, ha fet una crida també a "no abaixar la guàrdia", en referència a les aglomeracions que s'han viscut les dues últimes nits al carrer ara que s'ha aixecat el toc de queda. "És veritat que la vacunació va molt bé, però que ningú abaixi la guàrdia. El virus segueix circulant i hem de mantenir les mesures de seguretat", ha subratllat el president espanyol. La fi de l'estat d'alarma ha provocat que les comunitats autònomes no tinguin empara legal per limitar la mobilitat de la ciutadania i comença a estendre's la preocupació que els contagis tornin a repuntar.

stats