Societat 10/05/2021

El Govern reforçarà la vigilància per fer complir les restriccions

Només durant la darrera setmana s'han fet 107 inspeccions i s'han aixecat 90 actes a les Balears

2 min
Imatge dels aldarulls de dissabte a la plaça Espanya de Palma.

PalmaEl Govern balear reforçarà la vigilància per fer complir les restriccions sanitàries a les Illes, segons ha avançat aquest dilluns el portaveu autonòmic, Iago Negueruela, en referència als aldarulls d'aquest dissabte, sobre els quals "cal reflexionar", ha advertit. Aquest matí també s'ha reunit el Centre de Comandament Operatiu Integrat (Cecopi) del Pla Territorial de Protecció Civil de les Balears per tractar les mesures relacionades amb la desescalada, però no han comunicat oficialment aquest increment en el control de les restriccions. Segons fonts internes del Govern, s'anunciarà la setmana que ve.

No obstant això, les autoritats que formen part del Cecopi han advertit que "cal seguir complint les mesures anticovid". La consellera de Presidència, Mercedes Garrido, la delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo, i la regidora de Seguretat Ciutadana de Palma, Joana Maria Adrover, han coincidit que cal un darrer esforç en aquest mes de desescalada, que preveuen que serà el darrer fins a tornar a "la normalitat".

A banda d'això, han informat de les darreres dades sobre infraccions. Només durant la darrera setmana, el dispositiu coordinat pel Govern –en el qual també participen els cossos policials– ha fet 107 inspeccions i ha aixecat 90 actes, segons Garrido. "No es pot permetre que per actituds com les d'alguns pocs, com ha passat aquest dissabte en una concentració contra les restriccions, es posi en risc la feina feta entre tots el darrer any i mig", ha lamentat. Tant ella com Calvo i Adrover han condemnat els fets de dissabte.

3,7 milions d'euros en sancions

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat també ha comunicat que des del juny passat l'operatiu coordinat pel Govern ha fet 2.602 inspeccions i ha aixecat 1.895 actes, a banda de les que han fet per la seva banda les forces i cossos de seguretat. A més, ja s'han tramitat propostes de sanció per un valor de 3,7 milions d'euros, ha assenyalat Garrido, que es corresponen 18.895 denúncies.

Per la seva banda, Aina Calvo ha explicat que la Guàrdia Civil ha posat aquesta setmana 111 denúncies, entre les quals hi ha 15 per festes il·legals, mentre que la Policia Nacional va aixecar 119 actes per incomplir la normativa covid-19 aquest cap de setmana. D'aquestes, 95 van ser a Palma, 17 a Ciutadella, tres a Manacor, tres a Maó i una a Eivissa.

En concret, destaca la intervenció que va fer la Policia Nacional a un local del Polígon de Son Castelló, de Palma, en què hi havia nombroses persones que no portaven mascareta i que assistien a una sessió de DJ. Per altra banda, van actuar a una festa que es feia a una casa okupa al barri de Pere Garau a les 21.15 h, en què van aixecar set actes. "Tenim una situació immillorable per acabar amb aquesta desescalada", ha indicat la delegada del govern espanyol, que ha convidat a fer una reflexió: "Val la pena ara accelerar la desescalada?".

Així mateix, Joana Maria Adrover ha recordat que "els recursos que tenim són limitats" i que "tots els efectius que es dediquen a fer complir la normativa són els que no tenim per altres serveis". La regidora de Palma ha animat a respectar les mesures per "recollir el fruit de la feina que hem fet entre tots" d'ençà que va començar la pandèmia.

stats