Societat 10/05/2021

Iago Negueruela, sobre els aldarulls pel toc de queda: "Cal reflexionar-hi, perquè això no és llibertat"

El portaveu del Govern defensa el manteniment de les restriccions i destaca l'aval de TSJIB

2 min
Juan Pedro Yllanes i Iago Negueruela durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern

PalmaEl portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha fet referència aquest dilluns als aldarulls de dissabte passat a Palma i altres ciutats, durant una concentració de negacionistes en protesta contra el toc de queda que l'Executiu manté una vegada ha acabat l'estat d'alarma. "Cal reflexionar-hi, perquè això no és llibertat", ha dit en referència "a aquells que animaven i parlaven de llibertat", és a dir, al Partit Popular. Negueruela ha comparegut després de la reunió de Consell de Govern i ha assegurat que l'Executiu "ha estat seriós a mantenir les restriccions". "Tenim un marc de seguretat per a la nostra ciutadania mentre la vacunació avança", ha continuat.

Segons el portaveu, "el Govern ha fet els deures". Negueruela ha recordat que països com Alemanya, el Regne Unit, França o Portugal mantenen restriccions "molt dures" i que els experts recomanen "una desescalada lenta". "Cal continuar amb les mesures de control per mantenir la protecció sanitària", ha afegit. El conseller ha subratllat que "el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears [TSJIB] ha considerat que les mesures [de l'Executiu] són proporcionades a la situació de la pandèmia". "El dret a la salut i la vida és un dret fonamental, i aquest és el marc que ha estat ratificat", ha afegit.

Quant a l'anunci del fiscal superior de les Illes Balears, Bartomeu Barceló, de presentar un recurs contra el manteniment de restriccions com el toc de queda o la limitació de reunions familiars i socials a espais privats, Negueruela s'ha limitat a dir que "estam a un estat de dret" i ha tornat a fer una crida a la "reflexió" després de "les imatges del cap de setmana".

El veto del Regne Unit

El portaveu també ha fet referència al manteniment del veto del Regne Unit a viatjar a qualsevol territori de l'estat espanyol i ha reiterat que "el Govern ha pres les mesures correctes". Negueruela ha remarcat que, una vegada va sortir de la Unió Europea, el país britànic va sortir del marc d'obertura "per regions" per passar a analitzar la situació epidemiològica "per països". "El govern espanyol ha demanat una qualificació diferenciada per a les Illes, però avaluar la situació per països és una decisió sobirana del Regne Unit", ha explicat.

"L'ambaixador del Regne Unit a l'estat espanyol va dir que som una de les regions més segures d'Europa", ha continuat Negueruela, que ha reiterat que un dels factors clau és "la capacitat de seqüenciació" que tenen les Balears. A més, el portaveu ha lamentat que és precisament la situació del conjunt de l'Estat la que no permet una obertura de les Balears al mercat britànic. "Hi ha comunitats que no tenen controlada la pandèmia, com Madrid i el País Basc, que marquen ara mateix l'obertura o el tancament d'Espanya", ha sentenciat.

stats