Política 08/03/2022

El Parlament reconeix la participació del franquisme en l'Holocaust i l'extermini nazi

La Cambra balear es converteix en la primera institució pública que fa aquest reconeixement i ho condemna de manera oficial

ARA Balears
2 min
El ple del Parlament

PalmaEl Parlament de les Balears ha aprovat aquest dimarts una proposició no de llei (PNL), presentada pels grups parlamentaris del PSIB, Unides Podem i MÉS per Mallorca, relativa a la participació activa del franquisme en l'Holocaust i l'extermini nazi. El Parlament es converteix així en la primera institució pública que ho reconeix i ho condemna de manera oficial.

La Cambra ha reconegut el sofriment dels jueus refugiats pel nazisme i les seves famílies, que foren expulsats en els anys 40 de les Balears per ser considerats "indesitjables", i d'aquells que foren deportats a camps de concentració. Al mateix temps, condemna la participació "activa i implícita" del franquisme en l'Holocaust amb la deportació de 9.700 espanyols a aquests camps.

Així mateix, el Parlament reconeix les figures dels jueus establerts a Mallorca Irene i Ernst Heinemann, coneguts com 'els àngels del barri d'El Terreno', que es van suïcidar un dia abans de la data límit de la seva expulsió, i reconeix la tasca feta per les entitats memorialistes i per investigadors illencs.

Després de donar llum verda a la PNL, amb les esmenes de Ciutadans i el rebuig de les presentades pel PP, la Cambra ha instat el govern estatal a aprofundir en la investigació sobre refugiats nazis durant el franquisme a les Balears i a la resta de l'Estat, i que aquests estudis es facin públics i es traslladin a les autoritats alemanyes corresponents.

A més, s'ha demanat que es retirin els honors concedits a Hitler, com el títol del Gran Cavaller i el Collar de la Gran Ordre Imperial de les Fletxes Vermelles, així com incorporar als currículums escolars i extracurriculars la memòria democràtica de les Illes, per donar a conèixer la història dels jueus expulsats de les Balears, dels republicans assassinats en els camps de concentració i de la participació del règim franquista en el nazisme.

stats