Política 27/07/2021

El Parlament dona llum verda a la creació dels agents covid

La Cambra també valida el decret llei que endureix les sancions contra les botellades i les festes il·legals

ARA Balears
3 min
La consellera de Presidència, Mercedes Garrido, aquest dimarts en el ple del Parlament

PalmaEl ple del Parlament ha validat aquest dimarts dos decrets llei. En primer lloc, ha donat llum verda a la norma de coordinació de policies locals –decret 6/2021–, que permet crear la figura dels agents covid. Aquest decret s'ha tirat endavant amb 28 vots a favor –PSIB, Podem, MÉS per Mallorca i El Pi–, 16 en contra –PP i Vox– i 8 abstencions –Ciutadans i el Grup Mixt. D'altra banda, la Cambra ha validat el decret 7/2021, que modifica l'11/2020 per endurir les sancions contra les botellades i les festes il·legals. En aquest cas, el PSIB, Podem, MÉS per Mallorca i Més per Menorca hi han votat a favor; el PP, Cs i El Pi s'han abstingut, i Vox hi ha votat en contra, segons ha informat Europa Press.

Pel que fa al primer decret, la consellera de Presidència i Funció Pública, Mercedes Garrido, ha explicat que es va aprovar per resoldre "la necessitat i urgència d'un marc normatiu de suport a la Policia Local per fer complir la normativa covid a la ciutadania". "Les darreres setmanes s'han pogut veure situacions no desitjades, que no representen l'exemple de comportament de la majoria social a les Illes però han posat en perill la salut pública i l'economia de la Comunitat Autònoma".

Així, l'objectiu bàsic del decret 6/2021 és estabilitzar les plantilles de les policies locals dels ajuntaments de les Balears. I també es posen en marxa mesures extraordinàries per seleccionar funcionaris interins que donin serveis als ajuntaments a l'àrea de Seguretat Ciutadana i que puguin atendre necessitats urgents causades per la pandèmia. Segons ha concretat Garrido, es tracta dels agents covid, que atendran serveis estratègics i garantiran els serveis públics. "Seran agents d'autoritat, però no són policies", ha apuntat Garrido. "Tenen l'objectiu de donar suport de manera temporal, fins dia 31 de desembre de 2022, als ajuntaments, sobretot pel que fa al compliment de les ordenances municipals i de la normativa covid", ha afegit. A més, Garrido ha remarcat que es creen per respondre a "una demanda dels ajuntaments i de la FELIB". "No són la millor solució, però sí la que es podia posar en marxa de manera immediata", ha assenyalat.

Per la seva banda, tant la diputada del PSIB Pilar Carbonero com la de Podem Esperança Sans han destacat la necessitat d'eliminar la taxa de reposició perquè els ajuntaments puguin disposar dels policies locals que necessitin. En el cas de MÉS per Mallorca, Joan Mas Collet, ha destacat que la solució definitiva seria tenir una policia autonòmica. I, malgrat que la diputada d'El Pi Maria Antònia Sureda ha donat suport a la iniciativa, també ha considerat que és "un pegat" que no soluciona el vertader problema.

D'altra banda, el diputat del PP José Luis Camps ha argumentat el vot en contra del seu partit assegurant que la creació dels agents covid no és més que una altra prova de "la incapacitat de gestió del Govern". I, segons Vox, la creació dels agents covid "denigra les policies locals".

Segons ha explicat la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, el partit taronja s'ha abstingut perquè "hi ha dubtes seriosos de la cobertura legal de la figura de l'agent covid". Per la seva banda, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, que també s'ha abstingut, i ha criticat que es doni la condició d'agents de l'autoritat a "persones que no tenen la formació adequada per aquestes atribucions".

Enduriment de sancions

Quant al decret 7/2021, que endureix les sancions contra les botellades i les festes il·legals, Mercedes Garrido ha explicat que la norma té l'objectiu de "dissuadir" la població d'incomplir les mesures sanitàries. "Està dirigida a una minoria en benefici de la majoria. Volem ser contundents i inflexibles", ha destacat. Segons la consellera de Funció Pública, aquesta situació "de gravetat" en la transmissió del virus a les Illes, la qual es produeix "a festes i botellades", s'ha de "tallar" per preservar la salut. A partir d'ara, se sancionarà amb un mínim de 1.000 euros la participació en una botellada; amb un mínim de 2.000 si s'hi participa sent un contacte estret, i amb un mínim de 5.000 si la persona que hi participa ha donat positiu. La sanció per vendre alcohol fora de l'horari permès també és de 5.000 euros com a mínim.

En el torn dels grups parlamentaris que hi han votat a favor, la diputada de Podem Esperança Sans ha recordat que moltes comunitats estan actualitzant les restriccions per fer front a la pandèmia. "No hi puc incloure la Comunitat de Madrid perquè li importa poc el que està passant", ha afegit. El diputat del PSIB Juli Dalmau ha considerat que l'enduriment de les sancions és "imprescindible" per fer front a la situació actual i l'augment dels contagis.

D'altra banda, el PP, Cs i El Pi s'han abstingut perquè han sol·licitat que el decret es tramiti com a projecte de llei. Els tres grups s'han queixat una vegada més de l'ús abusiu que fa el Govern dels decrets llei.

stats