Societat 18/07/2021

Tres exdirectors generals d'Interior rebutgen la creació dels agents covid

Pere Perelló, Sebastià Amengual i Sergi Torrandell s'han mostrat contraris al Decret Llei del Govern que vol implementar aquesta figura

3 min
Un policia local a la zona de s'Arenal

PalmaEn només un cap de setmana, tres exdirectors generals d'Emergències i Interior del Govern han carregat contra la figura de nova creació d'agents covid, que la Conselleria de Funció Pública preveu posar en marxa a partir d'un decret llei. El primer va ser Sergi Torrandell, en el càrrec entre el 2012 i el 2015 i actual cap de Policia Local de Llucmajor, tot i que ho va fer a títol personal amb una carta difosa entre els caps de les policies locals de Mallorca i que posteriorment es va filtrar als mitjans. I avui mateix Sebastià Amengual i Coll –director general entre el 2007 i el 2010– i Pere Perelló –entre el 2015 i el 2019– han publicat un comunicat a l'ARA Balears per mostrar també el seu rebuig.

En l'escrit adreçat als policies municipals de Mallorca, Sergi Torrandell aclareix que en un principi va estar d'acord amb el fet de "tenir agents de Policia Local que fessin funcions restringides", però sempre dins aquesta figura. Però ara que s'ha sabut que els agents covid són una figura "al marge de legalitat vigent", Torrandell qualifica la mesura de "menyspreu" i "insult a la professionalitat i formació policial, i d'inseguretat jurídica per als ciutadans".

Davant el fet que aquests agents estaran "subordinats al personal del cos policial", el municipal de Llucmajor es demana tot un seguit de qüestions: "Qui els dirà què fer, on anar, què controlar? Qui es farà responsable dels seus actes? Davant qui han de retre comptes?", planteja en el seu escrit. Una altra qüestió que no queda clara és l'uniforme: "No poden dur uniforme que els confongui amb la Policia Local i han de dur la llegenda 'agent covid'", però no queda clar "on, la mida o el color perquè sigui uniforme a tots els ajuntaments".

En aquest punt també hi estan d'acord Perelló i Amengual, que adverteixen en el seu article que "el més greu serà la confusió que generarà als ciutadans i als mateixos cossos de Policia Local, que són els qui en pagaran les conseqüències". Per tot això, ambdós exdirectors generals avisen que l'acció és "precipitada, amb poc fonament jurídic", a més d'afegir que "segurament no tindrà recorregut operatiu pràctic i serà una despesa pública inútil".

Fins i tot, Perelló i Amengual titllen de "bogeria" la mesura de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat, que creuen que ha estat creada per "gent que no viu ni sap l'ofici de la seguretat pública". Cal recordar que, tal com va anunciar el mateix Govern, les funcions d'aquests auxiliars covid es limitaran a "la custòdia d'instal·lacions i dependències municipals", "control de la mobilitat, "vetlla pel compliment de les ordenances, bans municipals i normativa covid-19", i "prestació de primers auxilis en casos d'accident de trànsit".

Altres solucions

Els tres exmembres del Govern –dos de governs del Pacte i un del Partit Popular– consideren que hi ha altres fórmules per reforçar el control del compliment de les restriccions de la pandèmia. Perelló i Amengual asseguren que aquests mesos han fet més que mai necessària "la creació d'una policia autonòmica al servei del Govern de les Illes Balears" i recorden que "la Llei de coordinació de policies locals li dona consistència".

Per la seva banda, Torrandell proposa "aplicar l'article 10.1 del TREBEP (Text Refundat de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic)" o també "la creació d'un cos autonòmic per donar cobertura a les necessitats estivals, de manera que a l'hivern podrien fer tasques de policia administrativa autonòmica". En referència a això darrer, el cap de Policia Local apunta que "no es poden augmentar les plantilles durant tot l'any, malgrat que en alguns municipis hi ha una diferència de més del 200% de població entre l'estiu i l'hivern".

stats