Economia 07/07/2021

El Govern bloqueja la desescalada fins dia 26 de juliol

L'Executiu posa pausa al retorn a la normalitat a causa dels recents contagis i fins dia 26 de juliol no es tornarà a revisar

3 min
S'atura la desescalada i es prohibeix la venda d'alcohol a partir de les deu de la nit.

PalmaEl Govern de les Illes Balears ha decidit suspendre el procés de desescalada fins al 26 de juliol. Es posa punt a part a un procés progressiu que s'havia fet durant mesos a causa de l'augment de contagis entre els més joves. Segons ha explicat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, les dades avui dia són de 185,6 d'incidència acumulada i el 70% dels casos són de la població jove. Per aquest motiu, s'ha tornat a fer una crida a la població d'aquest rang d'edat perquè es vacuni, a més de demanar ajuda a les entitats locals per reforçar aquest missatge.

L'Executiu ha volgut deixar clar que amb aquesta revisió no es retrocedeix, les mesures restrictives quedaran de la mateixa manera com estaven fins ara. Així i tot, s'han estipulat una sèrie de moviments per part del Govern per intentar controlar aquest augment de la incidència. En primer lloc, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha decretat que a partir de dissabte estarà prohibida la venda d'alcohol a establiments comercials a partir de les deu de la nit (a botigues 24 hores i benzineries incloses). Es tracta d'una mesura directament connectada en l'intent de fer minvar les botellades. Alhora, en la mateixa línia, el conseller ha anunciat un decret llei per enfortir els cossos de Policia Local. Es crearà la figura de l'auxiliar covid i seran places que ocuparan funcionaris interins. Els ajuntaments tindran l'autonomia per escollir si es volen sumar al procés o no. A més, l'Executiu illenc facilitarà als ajuntaments una opció subvencionada per contractar seguretat privada pels esdeveniments que es trobi necessari.

Oci nocturn

El sector de l'oci nocturn continuarà tancat a l'espera d'una possible obertura a final del mes de juliol. Tot i les proves pilot que es van dur a terme, s'ha decidit mantenir el tancament amb motiu de l'avanç dels contagis. Negueruela ha explicat que es té consciència de la situació del sector i, per això, es treballarà durant les pròximes setmanes amb la possibilitat d'obrir discoteques on es pugui accedir amb la doble pauta de vacunació, igual que els esdeveniments culturals massius. Així mateix, amb relació a l'oci nocturn, el president de PIMEB, Jordi Mora, ha volgut reivindicar que "desescalar avui l'oci nocturn hauria estat una irresponsabilitat."

Festes il·legals

Per altra banda, la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, ha defensat aquest dimecres a Eivissa l'aplicació del Decret covid aprovat l'any passat pel Govern, que permet retirar la llicència d'habitatge turístic a un immoble vacacional on s'hagi celebrat una festa il·legal, segons ha assenyalat Europa Press. En roda de premsa a Eivissa, Garrido ha afirmat que s'està fent un treball important per part de cossos i forces de seguretat per localitzar prèviament aquestes festes que se celebren en habitatges vacacionals, la qual cosa impedeix als efectius policials irrompre-hi.

"Entre tots hem de sancionar de la manera més dura possible. La sanció comportaria la pèrdua d'aquesta llicència per poder comercialitzar l'habitatge", ha dit la consellera amb relació a les cases que acullen esdeveniments il·legals. De moment, ha reconegut que no s'ha retirat cap llicència pel fet que es tracta d'un procediment llarg.

Els agents socials, amb la mateixa visió

Sindicats i patronals han acceptat de bon grat la decisió del Govern en veure la situació en la qual es troben les Illes. S'ha demanat prudència i s'ha reivindicat que s'han fet les passes correctes per aconseguir una bona situació tot i els imprevistos. Per altra banda, la PIMEB ha volgut destacar les bones notícies sobre les ajudes covid-19 que han d'arribar a les Illes, ja que després de la moratòria demanada fa dues setmanes, s'han incrementat amb 2.000 empreses i autònoms fins a arribar als gairebé 8.000 pocs dies abans de la culminació de la sol·licitud. Jordi Mora ho ha catalogat d'èxit.

stats