Tribuna oberta
Opinió 18/07/2021

En suport a l’escrit del cap de policia de Llucmajor

Sebastià Amengual i Pere Perelló
2 min

Després d’haver llegit l’escrit signat per Sergi Torrandell, dirigit en principi als caps de Policia Local de les Illes Balears, del qual s’han fet ressò els mitjans de comunicació, volem manifestar públicament el nostre suport a les línies generals i a l’esperit de l’escrit del cap de Policia Local de Llucmajor, que també fou director general d’Emergències i d’Interior entre els anys 2012 i 2015. La creació dels anomenats agents covid i el seu decret llei ens sembla una acció precipitada i amb poc fonament jurídic, segurament no tindrà recorregut operatiu pràctic i serà una despesa pública inútil. El més greu és la confusió que generarà als ciutadans i als mateixos cossos de Policia Local, que són els qui en pagaran -una vegada més- les conseqüències.

Les decisions preses les últimes setmanes entre la FELIB, la Conselleria de Presidència i la Direcció General de Funció Pública ens semblen la repetició d’una 'pel·lícula' ja viscuda els anys 2004 i 2005, quan es va crear la figura del policia turístic i s’obrien les portes a la interinitat als cossos de Policia Local. Ens ha costat quinze anys resoldre el “desori” creat, i ara ens trobam en la mateixa situació ja viscuda. Cal aturar aquesta bogeria que la Conselleria de Presidència ha posat en marxa i que amb molta probabilitat ha estat elaborada per gent que no viu ni sap l’ofici de la seguretat pública. No hauria de ser una qüestió de caparrudesa personal de ningú; és un tema de seny i sentit comú.

Tenim sense resoldre el tema de les taxes de reposició que limiten el creixement de les plantilles de policies locals, que s’hauria de negociar amb Madrid; ajuntaments que no reposen les baixes per jubilació. La creació- sempre ajornada- de l’ Escola de Seguretat Pública, on hi hagi lloc, també, per a bombers, Protecció Civil i Emergències. I, sobretot, la creació d’una Policia Autonòmica al servei del Govern de les Illes Balears. Aquests mesos de pandèmia s’ha fet més necessària que mai la seva creació. L’Estat i les corporacions locals tenen els seus instruments de gestió i supervisió; la Comunitat Autònoma de les Illes Balears no ha disposat d’aquestes eines i ja és hora de capgirar aquesta situació, sense ingerències externes. L’Estatut d’Autonomia ja en preveu la creació i la Llei de coordinació de policies locals li dona consistència. Hi ha molta feina a fer i els mesos passen. Tenim moltes qüestions a resoldre que ens podrien ajudar a trobar un camí sòlid per oferir un millor servei a la ciutadania. Tenim més de 6.000 policies a les Balears i no basten, qualque cosa està fallant?

Tot plegat és prou seriós i delicat i es mereix una explicació detallada, rigorosa i en profunditat. És el que farem properament.  

Sebastià Amengual i Coll va ser director general d’Interior entre el 2007 i el 2010

Pere Perelló i Payeras va ser director general d’Emergències i Interior entre el 2015 i el 2019

stats