Política 11/11/2018

El Parlament balear aprovarà dimarts la iniciativa per suprimir els aforaments polítics

El govern de Pedro Sánchez ja va anunciar que abans que acabi el mes s'aprovarà la proposta de reforma constitucional per suprimir aquest privilegi

Ara Balears
2 min
El Parlament de les Illes. / ARA BALEARS

PalmaEl Parlament balear aprovarà aquest dimarts la iniciativa de la modificació de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears per a la supressió de l'aforament dels diputats de la cambra i dels membres del Govern autonòmic quan es tracti de causes penals o de l'àmbit administratiu.

D'aquesta manera, quan hi hagi un cas judicial contra els diputats i els membres de l'Executiu, aquests seran jutjats per tribunals ordinaris, com la resta de ciutadans, i no tindran el privilegi que el seu cas sigui examinat pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB).

La cambra legislativa debatrà i votarà aquest dimarts el dictamen de la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals sobre la modificació de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears referida a l'aforament dels polítics. Aquesta aprovació coincideix amb la mesura del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va anunciar que abans que acabi el mes de novembre el Consell de Minsitres aprovarà la proposta de reforma constitucional per a la supressió d'aforaments polítics. La iniciativa, que constarà en l'informe del Consell de l'Estat, afectarà diputats, senadors i membres del Govern en qüestions que no estiguin relacionades amb l'exercici del seu càrrec.

A més, en el ple de dimarts, el Parlament debatrà i votarà la validació del crèdit extraordinari aprovat pel Govern per fer front a les despeses derivades de les inundacions del 9 d'octubre al Llevant de Mallorca. L'Executiu autonòmic va concretar 91 milions d'euros destinats als danys causats per la catàstrofe i va aprovar un crèdit extraordinari amb aquest fi.

En el torn de preguntes en el ple de dimarts, el president del PP balear, Gabriel Company, demanarà a la presidenta del Govern, Francina Armengol, si pot assegurar que defensarà els interessos de les Illes Balears davant el govern espanyol. La diputada popular Margalida Prohens dirigirà una pregunta a la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, sobre si considera que la seva conselleria actua des de la màxima transparència, en relació amb la gestió després de les inundacions.

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, demanarà a Armengol si creu que la nova regulació del tot inclòs serà un dels grans fracassos del Govern en aquesta legislatura, mentre que el portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, vol conèixer l'opinió de la presidenta pel que fa al pressupost educatiu del 2019. Finalment, Podem farà una interpel·lació sobre la política general de turisme de l'Executiu.

stats