Política 14/06/2021

MÉS per Mallorca vol que el Govern inverteixi l'1,5% de l'obra pública en cultura

Els ecosobiranistes han registrat una esmena al Decret de fons europeus amb aquest objectiu

1 min
La diputada de Més per Mallorca Joana Aina Campomar

PalmaMÉS per Mallorca ha registrat aquest dilluns una esmena al Decret llei de fons europeus, que es tramita com a projecte de llei al Parlament, perquè el Govern augmenti la inversió en cultura de les obres públiques de l'1 a l'1,5%. Segons ha explicat la diputada de MÉS Joana Aina Campomar, aquest augment servirà per compensar que no es pugui destinar l'1% dels fons europeus a cultura, perquè es tracta d'inversions finalistes.

Fins ara, el pressupost de qualsevol obra pública de més de 300.000 euros i finançada del tot o en part pel Govern, els consells o els ajuntaments incloïa una partida de l'1% dels fons aportats per les institucions per a cultura. A més d'augmentar aquest percentatge, la proposta de MÉS planteja que s'ampliï l'àmbit d'actuació i que, a més de patrimoni, també es pugui destinar l'1,5% a la investigació, la documentació, la difusió o la redacció d'instruments de protecció del patrimoni o al foment de la creativitat. L'objectiu és que aquestes mesures entrin en vigor a partir de 2022.

Altres esmenes

D'altra banda, els ecosobiranistes també han anunciat que han presentat una esmena per col·locar plaques fotovoltaiques sobre dipòsits d'aigua per al consum humà, ja que els fons europeus inclouen una part destinada a energies renovables. Per aconseguir això, caldria canviar la normativa.

El PP ha estat un altre dels partits que ha anunciat esmenes al Decret llei de fons europeus. Els populars n'han inclosa una per debatre al Parlament la possibilitat de crear una comissió de control permanent per als recursos que arribin de Brussel·les.

stats