Política 16/05/2022

L'oposició posa el lloguer vacacional en el centre del debat turístic

El Pi, el PP i Ciutadans critiquen el Govern la no regulació en la llei turística de 90.000 places adquirides abans del 2017

3 min
La portaveu parlamentària de Ciutadans, Patricia Guasp

PalmaLa majoria de partits de l'oposició han posat el punt de mira aquest dilluns damunt les 90.000 places de lloguer turístic que es van adquirir abans de l'entrada en vigor de la llei impulsada per l'exvicepresident de l'Executiu, Biel Barceló, el 2017. Una informació publicada per Diario de Mallorca mostra que un curs en línia de la Conselleria de Turisme admet la "desaparició del 75% d'habitatges turístics a mitjà i llarg termini, d'unes 90.000 de lloguer vacacional".

Això ha fet saltar les alarmes d'El Pi, el PP i Ciutadans, que han posat en relleu "la intenció que el lloguer turístic sigui la part més afectada pel decreixement que planteja el Pacte". De fet, en el ple del Parlament de demà, els populars i els regionalistes faran la seva pregunta a la presidenta del Govern, Francina Armengol, en referència a aquest tema. "Algú la va pifiar per elaborar un document en què es parla d'un decreixement del 75% de lloguer turístic. Envia un missatge equívoc i demanarem aclariments", ha afirmat el portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià.

El president de l'Associació d'Habitatges de Lloguer Turístic a les Balears (Habtur), Antoni Barceló, en una entrevista amb l'ARA Balears, va denunciar que, tot i que el decret no regula directament les 90.000 places, "ha empitjorat la situació sense arreglar res". "La llei no resol un problema previ del 2017 que té com a objectiu el decreixement de places de lloguer vacacional", s'hi ha sumat aquest dilluns el portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa.

El principal grup de l'oposició ha presentat una majoria d'esmenes amb caràcter de supressió de parts de l'articulat, però una d'elles s'ha centrat a "salvar" les 90.000 places. "Consideram que l'oferta del lloguer turístic és de màxima qualitat i permet repartir la riquesa generada pel turisme a molta més gent", ha explicat Costa. En aquest sentit, ha anunciat que, si l'esmena no s'incorpora la normativa que s'està tramitant, en la llei alternativa que presentarà el partit en aquesta legislatura "les places quedaran garantides".

Ciutadans ha denunciat que la desaparició del 75% de l'oferta de lloguer vacacional "generarà economia submergida, oferta il·legal i inseguretat jurídica". Així, tant la líder del partit, Patricia Guasp, com Costa, han assenyalat l'eliminació de la zonificació d'habitatges vacacionals com una de les mesures per fer front a la problemàtica. Melià, per la seva banda, ha reiterat el seu posicionament de permetre l'intercanvi de places entre particulars, perquè "no podem tenir les places excloses de la borsa i de l'intercanvi". "L'horitzó a llarg termini seria la desaparició de les places, no és congruent", ha afegit.

Resposta del Pacte

Des del Govern apunten que l'objectiu amb les 90.000 places és que no es faci negoci amb unes places que no han suposat cap cost, a més que entre aquestes n'hi ha de lloguer vacacional i d'hoteleres. "Hi ha una suspensió de places d'habitatge i turístiques. Si es donen de baixa, es perden perquè no hi ha mercat", ha apuntat la diputada del PSIB, Pilar Sansó. "El que volen confondre és que les places que s'aconsegueixen fora haver anat al mercat en el seu moment, quan es donen de baixa no poden tornar a la borsa perquè no hi han estat mai", ha continuat. A més, Sansó ha remarcat que "les 90.000 places no es donaran de baixa de cop, una vegada s'alci la moratòria".

Unides Podem ha centrat la seva resposta en el PP, acusant-lo de "no prestar atenció a les esmenes incorporades en període de ponència, com la millora per a les treballadores amb els llits elevables o del sector primari". "És una llei ambiciosa i posa les bases per a un turisme que no sigui depredador, sinó que mantingui els recursos de la nostra terra", ha destacat la portaveu adjunta de la formació morada, Esperança Sans.

Ciutadans, fora del pacte amb El Pi

Com ha explicat l'ARA Balears, un dels objectius de fons de la negociació de la llei turística ha estat aïllar el PP amb Vox, per la qual cosa s'ha cercat l'acord amb altres partits, principalment amb El Pi i en menor mesura amb Ciutadans. La fotografia de dimarts passat entre els partits del Pacte, els regionalistes i la patronal hotelera mallorquina va ser un símbol de la voluntat del conseller de Turisme, Iago Negueruela, però Ciutadans no hi era present. Guasp ha admès que el partit està a favor de moltes esmenes d'El Pi, no obstant això no se'ls va demanar estar a la fotografia. "No som al Parlament per fer-me fotos, sinó aconseguir millorar aquesta llei. No ens van avisar, però no hi hauria estat", ha afirmat.

stats