Política 14/05/2022

Josep Melià: "El PP té mal d'explicar als seus electors la crítica a l'acció d'El Pi"

3 min
Josep Melià, portaveu parlamentari d'El Pi.

PalmaEl Pi ha estat un dels grans protagonistes de la setmana –per l’escenificació al Parlament de l’acord entre els partits del Pacte, la patronal hotelera i els regionalistes– arran de dues grans modificacions a la llei turística proposades pel partit. El seu portaveu parlamentari, Josep Melià, destaca l’acord aconseguit amb la FEHM, però sosté que la formació continua sent “la veu per defensar” els interessos del lloguer turístic.

Estau satisfet amb l’acord escenificat dimarts amb el Pacte i la FEHM?

— Estic raonablement satisfet. És evident que vàrem presentar moltes esmenes, amb alguns punts no coincidim amb el Govern, però consideram que s’ha produït una millora substancial del que era el decret llei. S’ha fet una contribució en positiu pel futur de les Illes Balears, i per a un partit que està a l’oposició sempre és engrescador, perquè molt sovint no et deixen participar en els temes que acaben transcendint a la realitat.

Alguns s’han queixat que un sector, en aquest cas els hotelers, fos present en la negociació parlamentària i es fotografiàs en una sala on es realitzen les comissions.

— El Parlament és la casa de tothom. Hi va haver partits que impulsaren una comissió de participació ciutadana perquè vinguessin diferents entitats, i ara una ha participat en un acord, és positiu. Estic a favor dels hotelers, no en contra, i hi ha gent que, no sé per què, troba que s’haurien d’expulsar de Mallorca o no sé què els haurien de fer. No som d’aquesta opinió. Hem d’intentar, com a responsables públics, veciar el principal motor econòmic de les Illes Balears.

Es converteix El Pi en un soci prioritari del Pacte?

— No. L’acord se circumscriu a la llei turística, a una part d’ella, perquè és evident que El Pi manté una discrepància de fons amb la moratòria i el plantejament de les places turístiques. L’acord és d’una part de la llei turística, res més.

Aquest tipus d’acords poden ser l’avançament d’un futur pacte de govern en què El Pi sigui decisiu?

— El Pi és un projecte autoreferenciat, ens definim per les nostres polítiques. Som un partit de centre i nacionalista, així que estarem a prop de defensar el concert econòmic, el principi d’ordinalitat i de posar fi a la injustícia del sistema de finançament. Nosaltres serem aquí i ens definirem en funció de la nostra política i de les nostres idees, no som satèl·lits de ningú.

El 2x1 és una mesura efectiva?

— No. Té molt manco dimensió del que s’ha explicat. El famós 2x1 només afecta una petitíssima part de les places turístiques illenques, les adquirides onerosament, sobretot a partir del 2017. Estaríem parlant d’unes 15.000 places afectades pel 2x1, així que la reducció seria de 7.500 places com a màxim. Alguna efectivitat té, però quantitativament són poques i, a més, són les més noves, que per definició tenen manco tendència a tancar-se. Era més la recerca d’un titular que d’efectes reals.

El PP dimecres va dir que “no estam tan desesperats com altres per fer-se corrents una foto i vendre dues esmenes”, en clara al·lusió a El Pi.

— El PP ha quedat fora de joc i no sap com explicar que El Pi hagi aconseguit recollir el sentiment de la federació hotelera, traslladar-lo d’una manera positiva i incorporar-lo a la llei de turisme. El problema és que el PP té molt mal d’explicar als seus electors i als empresaris de les Balears la crítica a l’acció d’El Pi. La manera d’actuar del PP només s’explica per la política de blanc i negre, està a l’oposició i tot és criticable per ells, amb una actitud molt destructiva.

El lloguer vacacional és un nínxol d’El Pi, molt present a la Part Forana. El sector es va queixar dissabte pel 2x1 i dimecres pactau amb els hotelers. La fotografia amb la FEHM pot passar factura?

— Tothom que té lloguer turístic sap perfectament que el seu defensor al Parlament i a les Illes Balears ha estat El Pi. Qui sempre ha duit la veu per defensar els seus interessos i que no es criminalitzi la seva activitat des d’alguns sectors ha estat El Pi, això ho tenen claríssim. Hem volgut enarborar la bandera del lloguer turístic.

Al febrer, El Pi de Deià va abandonar la formació i recentment el de Sant Llorenç i Inca. S’estan veient les conseqüències de les disputes internes viscudes en el partit?

— Com en tots els partits, tenir baixes no és una bona notícia. Tots volem créixer i no perdre ningú. De tota manera, les formacions també viuen etapes de tensions. El que hem de saber fer és mirar cap endavant, posar els interessos generals per sobre de fòbies personals i tenir ben present que som servidors d’unes idees. Això és el més important: les idees que defensam, dotar les Balears d’un instrument polític potent i solvent. La resta haurien de ser anècdotes.

stats