Parlament
Política 20/06/2024

L'oposició parteix en ple discurs de Prohens i li reclama que aparti Le Senne del càrrec

Els diputats s'uneixen a la manifestació contra el president de la Cambra a les portes del Parlament

2 min
L'oposició ha abandonat el ple durant el discurs de Prohens

PalmaTan bon punt la presidenta del Parlament, Marga Prohens, ha iniciat aquest dijous el discurs al Parlament, els diputats de l'oposició han partit de l'hemicicle. Ho han fet deixant fotografies de persones represaliades durant la dictadura en els escons, i tot seguit s'han unit a la concentració convocada a les portes del legislatiu per exigir la dimissió del president del Parlament, Gabriel Le Senne, per haver arrencat una fotografia de les Roges del Molinar durant el ple de dimarts. Els portaveus dels grups parlamentaris han exigit a Prohens que aparti del càrrec el líder de la Cambra, que s'ha negat a dimitir.

Tots els diputats del PSIB, MÉS per Mallorca i Més per Menorca han sortit del Parlament, excepte els portaveus dels grups parlamentaris, que han centrat la seva intervenció a reclamar més contundència al PP envers Le Senne. Així, han obviat l'objecte inicial del ple, que era debatre sobre turisme. Els diputats de Vox s'han queixat des dels seus seients, perquè el reglament estableix que els discursos s'han de circumscriure al tema previst, però Le Senne no ha interromput cap de les intervencions. Tampoc ha retirat les fotografies de les Roges del Molinar que la vicepresidenta i secretària segones de la Mesa, Mercedes Garrido i Pilar Costa, han deixat a la Mesa. Les mateixes que fa dos dies va arrabassar i esquinçar argüint que atacaven la neutralitat de la Cambra.

"Fa un discurs fora de la realitat"

El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha acusat Prohens de voler fer "un discurs fora de la realitat": "Ha perdut l'oportunitat de no ser equidistant". El socialista ha carregat contra la presidenta per dir que "és provocar posar la fotografia a la filla predilecta de Mallorca", en referència a Picornell: "Per què això és provocar?". En el mateix sentit Negueruela ha acusat Prohens de no ser "capaç ni de fer caure el president del Parlament": "No justifiqui l'injustificable, i l'única manera de no fer-ho és demanar-ne la dimissió".

Des de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia ha insistit que "està en joc la qualitat de la nostra democràcia i les nostres institucions d'autogovern". "Si això ho hagués fet un càrrec de MÉS per Mallorca seria expulsat de la presidència del Parlament, i del meu grup polític", ha dit: "Cap víctima ni una és motiu de discòrdia i d'ofensa al Parlament". Apesteguia ha demanat a Prohens que trenqui amb Vox, i li ha promès, si ho fa, el suport del seu grup parlamentari per substituir Le Senne a la presidència de la Cambra.

Per la seva banda, el diputat de Més per Menorca, Josep Castells, ha acusat Prohens de voler "acabar el període de sessions com si fos una festa de fi de curs a major glòria de la presidenta amb la idea de la Mesa de sostenibilitat", un objectiu que no ha aconseguit. Així, ha fet una crida a "rebaixar la crispació": "Tots en som responsables, però vostè també", ha dit a Prohens. La diputada d'Unides Podem Cristina Gómez ha assegurat que el PP és còmplice des del moment en què va permetre "que un feixista fos president" del Parlament.

stats