Cas Mascaretes

El jutge situa Ábalos com a "mediador" en la pota balear del cas Koldo

L'exassessor del ministeri de Transports també va planificar una reunió amb el portaveu del PP, Miguel Tellado, per contactar amb Prohens

4 min
José Luis Ábalos al seu escó de diputat al Congrés, el 21 de febrer.

Madrid / BarcelonaEl jutge del cas Koldo situa José Luis Ábalos en el punt de mira. Tot i no estar investigat, l'assenyala com a "intermediari" en la pota balear de la trama de les mascaretes que ha comportat la seva suspensió de militància del PSOE. Una interlocutòria del jutge de l'Audiència Nacional del 7 de febrer així ho evidencia, tal com ha avançat El Mundo i a la qual ha tingut accés l'ARA: "L'observació de les comunicacions i l'activitat operativa realitzada per la unitat [policial] han permès concloure que aquests intermediaris serien José Luis Ábalos i Jacobo Pombo".

A què es refereix el jutge Ismael Moreno? Quan esmenta l'exministre està explicant les gestions que Koldo García feia per intentar frenar la reclamació del govern de les Balears a l'empresa Soluciones de Gestión, que suposadament havia enviat unes mascaretes pitjors que les que havia contractat el servei de salut balear. D'un contracte de 3,7 milions, el Govern de les Illes demanava a l'empresa de Juan Carlos Cueto, un altre dels investigats, el retorn d'uns 2,6 milions d'euros.

"S'han observat noves converses que reforcen la influència que estaria exercint Koldo perquè la reclamació de les Balears no prosperés a través de dues persones diferents i, per tant, per afavorir Soluciones de Gestión i el seu titular real, l'investigat Cueto", diu el jutge en la interlocutòria, prèvia a l'aixecament del secret de sumari i en què argumentava el motiu pel qual calia continuar intervenint els telèfons dels investigats. Una d'aquestes dues persones seria Ábalos, segons el jutge.

Moreno analitza una sèrie de trucades que es produeixen entre finals de novembre, desembre i gener. I aquí és on apareix esquitxat el PP. Segons relata El Mundo, que ha tingut accés a la transcripció de les converses, Koldo maniobra per frenar la reclamació de les Balears contactant amb membres del govern de Francina Armengol —el que va iniciar la reclamació a l'empresa adjudicatària— i amb l'actual, liderat per la conservadora Marga Prohens.

"El dia 2 de desembre del 2023 Cueto va aconseguir contactar amb Koldo, que el va informar que li acabaven de trucar i que havia quedat amb Miguel Tellado i l'Alberto l'endemà", diu el jutge. Segons El Mundo, Koldo també diu a Cueto: "Hem quedat demà amb el Miguel, d'acord, amb Miguel Tellado" i "Li estem demanant una reunió a través de l'Alberto i el Miguel". Preguntat als passadissos del Congrés, Tellado ha assegurat que no s'ha reunit amb cap membre de la trama i que "en cap cas" li van trucar per concertar una reunió. En canvi, el PSOE pressiona: "Per què es reuneix el número 2 de Feijóo amb els investigats? Es tracta de contactes sobre la reclamació de les mascaretes enviades a les Balears? Qui és l'Alberto?", es pregunten fonts socialistes, que hi veuen una escletxa perquè la sospita de corrupció també afecti el PP.

També ha negat aquests contactes de Tellado amb membres de la trama el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, als passadissos del Senat. "Evidentment que no", ha respost als periodistes. Feijóo ha situat el focus en el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i ha afirmat que "cada cop es veu més clar que coneixia la trama i la va tapar". "Ha d'aclarir quina responsabilitat política i personal hi té", ha assegurat en una compareixença sense preguntes esgrimint les noves informacions que esquitxen Ábalos, que els populars estan avaluant i han convertit en el nou cavall de batalla per desestabilitzar el govern espanyol.

Ábalos-Koldo en una marisqueria

L'instructor del cas detalla una trobada "d'especial interès per als fets investigats" que es va produir el 10 de gener a la marisqueria La Chalana de Madrid. El dia abans, diu Moreno, es produeix una conversa telefònica entre el comissionista Koldo i Cueto i aquest "li demanava que abans que marxés de viatge al Perú el dia 11 de gener li digués alguna cosa a un tercer". I Koldo li respon que, precisament, una de les coses a tractar "amb una de les persones que es reunirà l'endemà —quan es troba amb Ábalos— és el cas balear", segons el jutge. Al sopar, del qual hi ha constància fotogràfica, hi havia Ábalos i el seu exassessor, Koldo García, amb qui en les darreres entrevistes ha afirmat que feia temps que no veia i que la seva relació s'havia "refredat" per la manca de contacte diari.

D'altra banda, segons El Mundo, Koldo hauria avisat Ábalos sobre la investigació, però amb precaucions a través del seu germà Joseba. Ho hauria fet facilitant tres documents: la resolució del Consell de Transparència, on se sol·licitava el contracte d'Adif i del ministeri de Transports amb l'empresa de la trama Soluciones de Gestión; un informe de fiscalització del Tribunal de Comptes de l'octubre del 2022; i la resposta del ministeri que dirigia Ábalos al Consell de Transparència de l'agost del 2022.

L'exministre de Transports ho nega

"Ni de conya, ni abans, ni després, ni mentrestant, ni mai". Així ha negat Ábalos haver exercit el rol d'intermediari per aturar la reclamació del govern balear en una entrevista aquest dijous a la tarda a Cuatro. "Però què passa? Que jo també serveixo d'interlocutor amb el PP de les Balears? Tanta capacitat tinc? Molta fantasia és", ha dit. També ha assegurat que la trobada amb Koldo el 10 de gener a una marisqueria va ser fortuïta i que ell havia quedat allà per sopar amb una altra persona.

Un altre cas mascaretes a Las Palmas esquitxa un excàrrec del PP

La fiscalia de Las Palmas de Gran Canària ha denunciat un altre cas de possibles irregularitats en la compra de material sanitari que esquitxa un excàrrec del PP canari. Segons EFE, la querella assenyala Lucas Bravo de Laguna, que va ser secretari general del PP de Gran Canària, i tres empresaris més. El ministeri públic posa en dubte contractes per import de 22,9 milions dels quals entre 9 i 10 milions "no es corresponen amb el material entregat". Un jutjat de Las Palmas ha admès la querella perquè veu indicis de possibles delictes contra la hisenda pública.

stats