Cas Koldo
Política Govern 29/02/2024

Així s'ha gestionat l'expedient del cas de les mascaretes a les Balears, pas a pas

"En la darrera setmana hem passat d'un àmbit administratiu a un escenari que transcendeix l'àmbit penal", apunta el responsable del Servei de Salut

5 min
Un paquet de mascaretes per protegir-se del virus.

PalmaEl contracte de 3,7 milions d'euros a canvi de material sanitari que el Govern de Francina Armengol va signar el 2020 és un més de les adjudacions d'emergència que es varen concedir durant la pandèmia, en un moment de caos i falta de subministraments. Després que l'Audiència Nacional hagi decidit investigar-lo en el marc del cas Koldo, que cerca proves de presumpta corrupció, el Servei de Salut balear (IB-Salut) ha intentat fer un rastreig del camí que ha fet aquest expedient a l'administració. Des del moment de la contractació fins a les primeres reclamacions, l'Executiu ha destacat algunes llacunes. Un dels motius pels quals el Govern s'ha personat com a part afectada és per tenir tota la informació sobre la causa, ha explicat aquest dimecres la consellera de Presidència, Antònia Estarellas. Aquesta és la cronologia que detalla l'Executiu i que, en part, també es desprèn de l'expedient que va donar inici al procediment per reclamar el retorn dels doblers a l'empresa.

Comanda

24 d'abril de 2020

Es fa la comanda al sistema comptable de l'IB-Salut. Tres dies després, el 27 d'abril, se signa l'acta de conformitat amb la recepció del material. El procediment és el de la contractació d'emergència. En total, s'adquireixen 1.481.990 mascaretes i 1.321 caixes. "Es valoren les característiques de les mascaretes i es comunica de manera interna que el seu ús no és hospitalari", ha explicat el director general de l'IB-Salut, Javier Ureña, que ha dit que la comanda original la fa una altra administració pública, però desconeixen quina i per què es va derivar a les Illes. El cinc de maig del mateix any s'executa l'ordre de pagament per part del Govern. Un acord del Consell de Govern n'avala l'adquisició.

El material no s'adequa a l'encàrrec

22 de maig de 2020

Es sol·licita la recollida d'una mostra de mascaretes i s'encarrega l'anàlisi del material al Centre Nacional de Mitjans de Protecció (CNMP), que les rep el 25 de maig. El 8 de juny de 2020, el CNMP remet al Servei de Salut els resultats: les mascaretes no compleixen amb els requisits, perquè no són del tipus FFP2. El Servei de Salut procedeix a comunicar als centres sanitaris la retirada de les mascaretes i que s'emmagatzemaran.

S'envia l'expedient al departament de fons europeus

3 de juliol de 2020

Segons ha assegurat Ureña, tot i disposar d'aquest informe desfavorable, l'administració avança aquest expedient, juntament amb una vintena més, tots tramitats per la via d'urgència, a la direcció general de Fons Europeus. L'objectiu és que aquests recursos es sufraguin amb fons europeus.

Es comunica a l'empresa la conformitat amb la comanda

12 d'agost de 2020

Tal com ha explicat el director general de l'IB-Salut, l'organisme va emetre un certificat de conformitat amb la comanda de mascaretes l'agost del 2020, malgrat que dos mesos abans n'havia rebut els resultats d'una anàlisi interna informant que el material no complia els requisits establerts. Aquesta certificació es va fer a petició de l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo Empresas SL. En el document es va acreditar que el contracte s'havia executat de manera "correcta i satisfactòria".

Llum verda als fons europeus

20 de novembre de 2020

La Direcció General de Fons Europeus verifica que la despesa en les mascaretes és 'elegible' per a un cofinançament europeu del 100% (FEDER). Segons ha explicat el vicepresident del Govern, Antoni Costa, l'expedient que examina aquesta direcció general hi figura la factura i l'albarà d'arribada de les mascaretes, però no el resultat de l'anàlisi del CNMP. Si hi hagués constat que eren defectuosos, la despesa no hauria estat elegible per finançament europeu, informa Maria Llull. L'11 de desembre, l'IB-Salut sol·licita formalment el finançament del 100% de la compra amb Fons FEDER. El 20 de desembre la Direcció General de Fons Europeus certifica que la compra és finançable.

Data de caducitat

17 de maig de 2021

Segons el director general de l'IB-Salut, el 17 de maig de 2021 una persona responsable del magatzem comunica que les mascaretes no caduquen fins l'any 2022. "Tenim marge per donar-los sortida", diu en una comunicació interna.

Son Espases durant la pandèmia.

La Guàrdia Civil s'interessa per l'expedient

13 de juliol de 2022

La Guàrdia Civil sol·licita una còpia de l'expedient a l'administració. S'aixeca acta d'entrega a la unitat central operativa del cos. Segons Ureña, no hi ha "cap actuació més" entre aquesta data fins a gairebé un any després.

El Govern fa un primer requeriment a l'empresa

20 de març de 2023

El director general del Servei de Salut remet un primer requeriment a l'empresa. Assegura que s'ha detectat que les mascaretes no es corresponen amb la comanda d'FFP2, i que es procedirà a prendre les mesures oportunes per rescabalar l'organisme públic. L'empresa respon el 24 de març assegurant que les mascaretes complien amb els requisits aplicables, i adverteix el Govern que és "extemporani" que es comuniquin defectes al subministraments "tres anys després".

Anticorrupció avisa la Fiscalia Europea

Juny de 2023

En paral·lel, la Fiscalia Anticorrupció envia a la Fiscalia Europea contractes del cas Koldo signats pels governs de Balears i les Canàries, perquè els contractes es varen pagar amb fons europeus.

El Govern inicia el procediment per recuperar els doblers

6 de juliol de 2023

La vigília de la investidura de Marga Prohens com a presidenta, el Govern inicia el procediment per recuperar part dels doblers del contracte: 2,6 milions del total de 3,7 abonats. Aquí hi ha dues versions: l'expresidenta Francina Armengol va assegurar que l'havia deixat a punt i signat, mentre que el Govern actual diu que aquest document no representa l'inici formal del requeriment. "És un informe amb una proposta de resolució parcial del contracte que no inicia formalment el procediment", ha assegurat Ureña.

Traspàs de poders: es menciona l'expedient al Govern entrant?

12 de juliol de 2023

Armengol va assegurar que es va informar l'Executiu de l'existència de l'expedient. Aquí hi torna a haver una discrepància en el relat. Ureña ha dit que quan es fa el traspàs al Servei de Salut "no s'esmenta aquest expedient" específicament. Sigui com sigui, l'Executiu va tenir coneixement de l'existència d'aquest procediment, perquè el va dur endavant.

El Govern inicia el tràmit d'al·legacions

24 d'agost de 2023

Segons el director general del Servei de Salut, el 24 d'agost "per primera vegada" el Govern "reclama els doblers abonats en el marc d'aquest expedient". Es reclama la mateixa quantitat: 2,6 milions d'euros. El 17 d'octubre es notifica l'empresa i se li dona un termini per fer al·legacions de deu dies, que després s'amplia a petició de l'empresa. El 20 d'octubre, una funcionària "aixeca diligència en què es fa constar que un representant de l'empresa ha arribat al Servei de Salut i se li ha donat accés a l'expedient", ha explicat Ureña. Posteriorment, visita el magatzem, on també el rep una funcionària. "Cap representant polític ha mantingut absolutament cap altre contacte amb l'empresa", assegura Ureña.

L'empresa addueix el certificat de conformitat

6 de novembre de 2023

L'empresa registra al·legacions en aquest tràmit i addueix el certificat de conformitat que el 2020 va expedir l'IB-Salut. El Govern creu que aquest document complica les possibilitats que l'administració pugui recuperar els doblers per la via administrativa. L'empresa també s'oposa a la valoració del CNMP: "Diu que s'està fent una interpretació errònia en relació amb la classificació de les mascaretes", apunta Ureña.

Esclata el cas Koldo a escala estatal

20 de febrer de 2024

Fa poc més d'una setmana l'Audiència Nacional realitza una vintena de detencions, entre elles la de l'exassessor de l'exministre José Luis Abalos, Koldo García, acusat de cobrar comissions en plena pandèmia. El cas afecta contractes del govern espanyol, l'executiu canari i el contracte de 3,7 milions d'euros del Govern balear. "En la darrera setmana hem passat d'un àmbit administratiu a un escenari que transcendeix l'àmbit penal", ha apuntat Ureña.

Brussel·les reclama comprovacions

27 de febrer de 2024

La Comissió Europea ha sol·licitat a l'Oficina Europea Antifrau que investigui si el presumpte cas Koldo va afectar els fons de la Unió Europea. "La Comissió prendrà les mesures necessàries per protegir el pressupost de la UE i té tolerància zero amb el frau", assegura un portaveu comunitari a Europa Press.

El Govern es persona a la causa

28 de febrer de 2024

La consellera de Presidència, Antònia Estarellas, ha confirmat aquest dimecres que s'ha personat formalment a la causa de l'Audiència Nacional. L'Executiu s'implica en el procediment penal per esgotar totes les vies per recuperar els doblers, també perquè d'aquesta manera podrà accedir a tota la informació sobre el cas. En paral·lel, el vicepresident Antoni Costa ha anunciat que l'Executiu renunciarà als fons europeus que va cobrar per les mascaretes del cas Koldo.

stats