Cas Koldo
Política 28/02/2024

El Govern renuncia als fons europeus que va cobrar per les mascaretes del cas Koldo

L'import afectat és de 3,9 milions d'euros, inclosos el transport i l'assistència tècnica

2 min
El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, durant l'entrevista amb l'ARA Balears.

PalmaLa Direcció General de Fons Europeus del Govern llevarà la certificació de la compra de mascaretes a l'empresa investigada en el cas Koldo, segons ha anunciat aquest dimecres el vicepresident de l'Executiu i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, qui ha recordat que aquesta adquisició es va fer amb fons Feder i que l'import total és de 3,9 milions d'euros –150.000 corresponen a l'assistència tècnica i 56.000, al transport, a més dels 3,7 milions que varen costar les mascaretes. Costa també ha detallat que la Unió Europea va pagar en el seu moment aquesta quantitat, uns doblers que les Balears no retornaran, sinó que es descomptaran de pròxims pagaments que rebin les Illes.

"Un fet com aquest posa en risc de paràlisi futurs fons Feder", ha dit Costa, perquè va ser per aquesta via que el Govern fa rebre el finançament de la compra. El vicepresident també ha assenyalat que "aquesta descertificació s'ha fet d'acord amb el protocol de lluita contra el frau i la normativa Feder". La directora general de Fons Europeus, Bárbara Barceló, ha explicat que, mentre que la Unió Europea fa prepagaments en el cas dels fons Next Generation, amb els fons Feder primer es presenta un pressupost, després es revisa que tot estigui en ordre i més tard es fa el pagament. Així les coses, la Direcció General de Fons Europeus va certificar la compra la legislatura passada, concretament el 20 de setembre de 2020, perquè desconeixia l'existència d'un informe del Centre Nacional de Mitjans de Protecció de juny de 2020 que assenyalava que les mascaretes eren fraudulentes –la comanda de mascaretes es va fer el 24 d'abril de 2020, segons ha detallat Costa. "A l'expedient hi figura la factura i l'albarà de recepció, però no l'anàlisi de les mascaretes del Centre Nacional de Mitjans de Protecció", ha remarcat el vicepresident.

D'aquesta manera, "l'IB-Salut va sol·licitar formalment el finançament europeu amb fons Feder l'11 de desembre de 2020", ha continuat Costa, a més d'apuntar que "la Direcció General de Fons Europeus fa certificat a Europa aquest finançament el 20 de desembre de 2020". "Els tècnics de la Direcció General havien constatat que les mascaretes havien arribat entre abril i juny del 2020, però en cap cas varen poder constatar que fossin defectuoses", ha afegit.

El vicepresident també ha carregat contra el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, pels seus "canvis de versió" a l'hora de relatar els fets de la compra de mascaretes a l'empresa que ara és investigada per presumpta corrupció.

La directora general de Tresor demandarà Negueruela

D'altra banda, Costa també ha explicat que la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni, Susana Pérez, demandarà a títol individual Iago Negueruela per "involucrar-la" en la trama de corrupció "amb falsedats", en referència a unes declaracions que el portaveu socialista va fer en el ple del Parlament, quan va afirmar que Pérez estava al corrent de tot el procediment pel càrrec que ocupava llavors. En canvi, el vicepresident del Govern ha destacat que la categoria professional de Pérez es va rebaixar a partir de 2015, quan va passar de cap de servei a cap de secció. "Només participava en la part de tresoreria i no va ser a cap negociació amb proveïdors de l'IB-Salut", ha dit Costa.

stats